İbrani medyası : İsrail güçleri Gazze'de kaybetti

İbrani medyası : İsrail güçleri Gazze'de kaybetti

İsrail basınında çıkan haberlerde İsrail işgal güçlerinin Gazze'de ne yaptıklarını bilmedikleri öne sürülürken, Refah'a yönelik planladıkları işgalin nafile olduğu belirtiliyor.

İsrail basınında çıkan haberlerde İsrail işgal güçlerinin Gazze'de ne yaptıklarını bilmedikleri öne sürülürken, Refah'a yönelik planladıkları işgalin nafile olduğu belirtiliyor.

İsrail haber kaynağı Walla, İsrail işgal güçlerinin, üst üste beşinci ayı da Gazze'de sıkışıp kalmışken, kendilerini belirsiz ve net bir stratejiden yoksun halde buluyor.

Hamas Direniş hareketi, İsrail işgal güçleri Walla tarafından yakın zamanda boşaltılan bölgelerdeki yeteneklerini aktif olarak yeniden inşa ediyor    "İsrail'in bu konu üzerinde hiçbir kontrolünün olmadığının" altı çizildi.

Walla! köşe yazarı Ben Caspit, “Başbakan Binyamin Netanyahu iç siyasi dinamikler yüzünden hareketsiz görünüyor. Kaynaklara göre Netanyahu'nun karar alma kapasitesi, aşırı sağcı politikacılar Itamar Ben-Gvir ve Bezalel Smotrich'in etkisi nedeniyle sekteye uğruyor ve bu durum, hükümetin Gazze'de IOF'nin karşı karşıya olduğu devam eden krize karşı tepkisini felce uğratıyor.” dedi

Analistler, Hamas'ın kalesininin bulundurduğu Han Yunus'un stratejik önemiyle karşılaştırıldığında elde edilecek herhangi bir kazanımın önemsiz kalacağını öne sürerek Refah'ın işgaline karşı çıkıyor.

Netanyahu'ya yönelik eleştiriler artıyor; İsrailli Yedioth Ahronoth gazetecisi Ben-Dror Yemini gibi bazıları işgalin mevcut durumunu onun liderliğine bağlıyor .

Sızan bir not, Netanyahu'nun iç bölünmeleri şiddetlendirmedeki ve İsrail işgalinin 7 Ekim'den bu yana başta ABD olmak üzere hem yerel hem de uluslararası cephelerde gerilemesine katkıda bulunmadaki rolünü vurguluyor .

Biden Refah işgalinden endişeli

Beyaz Saray, ABD Başkanı Joe Biden'ın Pazartesi günü Netanyahu'ya, İsrail'in Refah'a kara harekâtı yapma planlarından derin endişe duyduğunu ve bunu "hata" olarak nitelendirdiğini bildirdi.  

Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Netanyahu'nun Biden'ın İsrail planı ve potansiyel "alternatif yaklaşım" hakkında görüşmek üzere İsrailli yetkililerden oluşan bir heyeti Washington'a gönderme talebini kabul ettiğini belirtti. 

"Bugün Başkan Biden, Başbakan'dan, İsrail'in mevcut Refah planlamasına ilişkin ABD'nin kaygılarını dinlemek ve Hamas'ı hedef alacak alternatif bir yaklaşım ortaya koymak üzere askeri istihbarat ve insani yardım görevlilerinden oluşan üst düzey bir teşkilatlar arası ekibi önümüzdeki günlerde Washington'a göndermesini istedi. .büyük bir kara saldırısı olmadan," dedi Sullivan bir basın toplantısında.  

Sullivan, Biden'ın Netanyahu'ya "Hamas'tan kurtulmak için tutarlı ve sürdürülebilir bir strateji" benimseme ihtiyacı konusunda bilgi verdiğini söyledi.

Daha önce Netanyahu, Biden'a ismini vermeden sert bir darbe indirmişti ve şöyle demişti: " Uluslararası toplumdaki dostlarımıza şunu söylüyorum: hafızanız bu kadar kısa mı? O kadar çabuk unuttunuz ki, 7 Ekim, Yahudilere karşı işlenen en kötü katliamdı. Holokost mu?"

Netanyahu, "İsrail'i" kurban olarak gösterme girişimlerinde, "İsrail'in kendisini Hamas'ın canavarlarına karşı savunma hakkını bu kadar çabuk inkar etmeye mi hazırsınız?" diye haykırdı.

Netanyahu'nun, başta Joe Biden olmak üzere müttefikleri, Netanyahu'nun bunu duyurmasından bu yana herhangi bir Refah işgalini onaylamadıklarını yüksek sesle dile getirdiğinden, Netanyahu'nun Filistinlilere karşı soykırımının genişletilmesini haklı çıkarmak için "7 Ekim" kartını oynaması sürpriz değil. Bunun yerine, nüfusun yoğun olduğu bölgede daha fazla cerrahi operasyon yapılması yönünde çağrılar yapıldı ve sivillerin güvenliğinin sağlanması yönündeki talepler, elbette ki "İsrail" tarafından yerine getirilmedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.