teröristler mahkemeye böyle getirildi

teröristler mahkemeye böyle getirildi

Moskova Basmanny Bölge Mahkemesi, Crocus Belediye Binası'na düzenlenen ve en az 137 kişinin öldürüldüğü saldırıya katıldığı iddia edilen dört kişi için önleyici tedbir kararı alıyor.

 Güvenlik güçleri sabahtan itibaren adliyeyi kordon altına aldı ve neredeyse 10 saat boyunca gazetecilerin adliyeye girmesine izin vermedi, duruşmalar ancak akşam geç saatlerde başladı.

Mahkeme 4 zanlıyı tutukladı. Hepsi toplantıya işkence izleriyle getirildi.

24 Mart sabahı güvenlik güçleri, basının buraya yaklaşmasını engellemek amacıyla Moskova'daki Basmanny Mahkemesi'ni kordon altına aldı .

Fotoğraf: Alexandra Astakhova / Mediazona

Gazeteciler, Crocus Belediye Binası'ndaki terör saldırısına katıldığı iddia edilen kişilerin yakında oraya getirilmesi gerektiğini öne sürdü.

Gün boyunca kordonun alanı daha da arttı ve güvenlik güçleri gazetecileri, çeltik vagonlarının genellikle tutuklu ve mahkumları teslim ettiği servis girişinden daha da uzaklaştırdı .

22 Mart akşamı, Moskova yakınlarındaki Krasnogorsk'taki Crocus Belediye Binası konser salonuna makineli tüfeklerle birkaç kişi saldırdı ; ziyaretçilere ateş açtılar ve ardından binayı ateşe verdiler . Bir görgü tanığı BBC'ye teröristlerin molotof kokteyli attığını söyledi . Birkaç saat sonra Soruşturma Komitesi bir terör saldırısı vakası açtı .

23 Mart sabahı FSB başkanı Alexander Bortnikov, Putin'e terör saldırısıyla ilgili olarak 11 kişinin gözaltına alındığını bildirdi ; Bunlardan dördünün doğrudan saldırıya karıştığı söyleniyor.

Devlet Duma milletvekili ve Rus Muhafızlar başkanının eski danışmanı Alexander Khinshtein, gece Bryansk bölgesinde şüphelilerin bulunduğu beyaz bir Renault'nun bulunduğunu yazdı - ona göre araba güvenlik güçlerinin isteği üzerine durmadı ve ardından üzerine ateş açtılar. Araba devrildi, teröristlerden biri hemen gözaltına alındı, diğerleri ise biraz sonra yakalandı.

Tutukluların fotoğrafları ve sorguya ait videolar hemen güvenlik güçlerine yakın ve Z propagandacıları arasında isimsiz kanallarda yayınlanmaya başladı ; daha sonra devlet kurumları bunları yayınladı.

Videodaki tutuklulardan biri Fariddun Şemsudin adını veriyor ve yaklaşık bir ay önce bir "vaiz asistanının" kendisine mektup yazdığını, "dinlediğini" ve " para karşılığında cinayet işlemeyi teklif ettiğini " söylüyor.

Telgraf kanallarına göre diğer tutuklunun adı Muhammedsobir Fayzov, 19 yaşında. Tutuklanması sırasında yaralandı - genç adamın gözü gözle görülür şekilde hasar gördü. Soruşturma Komitesi memurları onu hastanede bir tercüman yardımıyla sorguya çekti.

Terör saldırısına katıldığı iddia edilen başka bir kişinin videosu Mash tarafından yayınlandı . Çerçevede yüzü kanlı ve başı bandajlı bir adam belirdi; gönderide "kovalamaca sırasında kulağından vurulduğu" yazıyordu.

Daha sonra başka bir video ortaya çıktı : Bu videoda kamuflajlı bir adam, tutuklulardan birinin kulağının bir kısmını kesiyor ve onu yemeye zorlamaya çalışıyor. "Ye, kaltak, ibne.Cinsel organını kesip ağzına koyacağım, anladın mı? - ekran dışında duydum.

Dördüncü tutuklunun videosu diğer şeylerin yanı sıra Z kanalı War Gonzo tarafından yayınlandı . Programın sunucusu Semyon Pegov, terörist olduğu iddia edilen kişinin adının Zalerdan Talir Mirzoev olduğunu iddia ediyor. Propagandacı Margarita Simonyan, onu Çiğdem'e saldıranların "lideri" olarak nitelendirdi ancak adını belirtmedi.

FSB, terör saldırısını derhal Ukrayna'ya bağladı . İstihbarat servisi, teröristlerin "Rusya-Ukrayna sınırını geçmeyi planladıklarını" ve "Ukrayna tarafında temasları olduğunu" iddia ediyor.

Mart ayında ABD istihbaratı, İslam Devleti hücrelerinden birinin Moskova'da terör saldırıları planladığı bilgisini aldı. Amerikalı yetkililer , birçok ülkenin katıldığı Rusya'da terör saldırısı tehdidi konusunda kamuoyuna uyarıda bulunmanın yanı sıra, olası bir saldırı konusunda Rus istihbarat teşkilatlarını da özel olarak bilgilendirdiklerini savundu .

Terör saldırısından üç gün önce, 19 Mart'ta FSB yönetim kurulundaki Putin, Batılı ülkelerin uyarılarını "kışkırtıcı açıklamalar" olarak nitelendirdi . Yayına göre kendisi, "Bütün bunlar doğrudan şantaja ve toplumumuzu korkutma ve istikrarsızlaştırma niyetine benziyor" dedi.

23 Mart'ta TASS, bir kaynağa atıfta bulunarak, Rus özel servislerinin ABD'den bir terör saldırısının hazırlanmasına ilişkin bilgi aldığını ancak bunun "herhangi bir ayrıntı olmaksızın genel nitelikte olduğunu" yazdı .

23-24 Mart gecesi, İslam Devleti terör örgütüyle bağlantılı Amaq haber ajansı, Moskova'daki Crocus Belediye Binası'na düzenlenen saldırıya katılanlardan birinin çektiği bir videoyu yayınladı .

Soruşturma Komitesi, terör saldırısı sonucunda 137 kişinin öldüğünü bildirdi ve bu sayının hâlâ artabileceğini açıkladı. Acil Durumlar Bakanlığı , 60'ının durumunun ağır olduğu 180 mağdurun bulunduğunu açıkladı .

Sabah dokuzdan bu yana Basmanny Mahkemesi'nin girişinde bekleyen gazetecilerin artık binaya girmesine izin verilmeye başlandı. Terörist olduğu iddia edilen dört kişiye yönelik önleyici tedbir iki yargıç tarafından seçilecek: Timur Vakhrameev ve Elena Lenskaya.

İcra memurlarının özel kuvvetleri, Basmanny Mahkemesi'nin ikinci katında, duruşmaların yapılacağı yaklaşık iki salonda gazeteciler için ayrı bir bölüm ayırdı.
Gazetecilerin Basmanny Mahkemesi'ne küçük gruplar halinde girmelerine izin veriliyor. Dışarıda hâlâ akredite bir basın hattı var ve toplantı odalarının dışında da halihazırda 40'a yakın gazeteci var.

 

Basmanny Mahkemesi basın servisi, mahkemenin ilk sanık Dalerjon Barotovich Mirzoev ile ilgili materyal aldığını bildirdi .

Tutuklandığı video  Z kanalı  War Gonzo tarafından yayınlandı  . Propagandacı Margarita Simonyan,   Mirzoev'i Çiğdem'e saldıranların "lideri" olarak nitelendirdi .

Basmanny Mahkemesi ayrıca ikinci sanık aleyhindeki davaya ilişkin materyalleri de aldı; adı Saidakrami Murodali Rachabalisoda .

Mahkeme basın sekreterine göre diğer iki sanığa ilişkin henüz bir belge yok.

 

 

Z -blogcuları ve propagandacılar tarafından yayınlanan, tutuklanma sonrası videoda henüz görünmeyen boynunda plastik poşet ve bant parçaları ve yüzünde morluklar var .

Fotoğraf: Alexandra Astakhova / Mediazona

Tercümandan kendisinin ve sanık Mirzoev'in birbirini anladığını doğrulamasını ister. Çevirmen akvaryum yönünde bir cümle söylüyor, Mirzoev kısaca cevap veriyor ve kendisini Tacikçe tanıtıyor.

32 yaşında, Novosibirsk'teki üç aylık kaydının süresi doldu. O evli. 2018 ve 2017 doğumlu çocukları ve ayrıca bir buçuk yaşında ikizleri var.

Müfettiş Morozov, açık duruşmanın "soruşturma sırlarının açığa çıkmasına yol açabileceği" ve aynı zamanda "sürece katılanların ve akrabalarının güvenliğini tehdit edebileceği" gerekçesiyle, sürecin derhal basından kapatılmasını talep ediyor.

Avukat Fisyuk toplantının kapatılmasına karşı, Mirzoev ise buna karşı değil. Gazeteciler salonu terk ediyor.

İkinci sanık salona getirildi; bu Saidakrami Murodali Rachabalizoda . Bu, tutuklanırken kulağı kesilen bir adam . Bandajla salona getirildi, yüzünde morluklar ve şişlikler görülüyordu.

Fotoğraf: Alexandra Astakhova / Mediazona

Fotoğraf: Alexandra Astakhova / Mediazona

Yargıç Timur Vakhrameev, ikinci sanık Rachabalizoda'nın davasında duruşmayı açtı.

Hakim Rusçayı anlayıp anlamadığını sorar. Çevirmen Bobojan anladığını söylüyor; sanığın kendisi Tacikçe cevap veriyor.

30 yaşında olduğunu, evli ve bir çocuğu olduğunu söylüyor. Rusya'da kayıtlı ama nerede olduğunu hatırlamıyor.

Araştırmacı Gerasimov derhal basının odadan çıkarılmasını istiyor. “Sürece katılanların güvenliği” ile ilgili ifadeleri tekrarlıyor.

Rachabalizoda da aynı fikirde. Avukatı da.

Basın salondan dışarı çıkarıldı.

Fotoğraf: Alexandra Astakhova / Mediazona

Dalerjon Mirzoev, 22 Mayıs'a kadar duruşma öncesi gözaltı merkezine gönderildi .

Fotoğraf: Alexandra Astakhova / Mediazona

Moskova Mahkemeleri Birleşik Basın Servisi, Dalerjon Mirzoev'in suçunu tamamen kabul ettiğini bildirdi .

Tutuklama kararının açıklanması sırasında dayanamayıp dirseklerini akvaryumun duvarına dayadı.

Fotoğraf: Alexandra Astakhova / Mediazona

Fotoğraf: Alexandra Astakhova / Mediazona

 

Basmanny Mahkemesi, üçüncü sanık Şemsidin Fariduni'ye karşı açılan davanın materyallerini aldı .

Z blogcuları Feriduni'nin diz çöküp bağlandığı videoları yayınladı . Bu kayıtlarda kendisine “para karşılığında cinayet işleme teklifinde bulunulduğunu” söylüyor. Crocus Belediye Binası'ndaki terör saldırısı için adı açıklanmayan kişilerin yarım milyon ruble ödemek zorunda kaldığını söyledi.

Aleyhine dava materyalleri alınan bir diğer sanık ise Fayzov Muhammadsobir Zokirchonovich'tir . 19 yaşında, tutuklanma sırasında yaralanmış, gencin gözü gözle görülür derecede hasar görmüş. Soruşturma Komitesi memurları onu hastanede bir tercüman yardımıyla sorguya çekti.

Şemsidin Feriduni salona alındı.

Bugün erken saatlerde güvenlik güçlerine bağlı telgraf kanalları, Feriduni'nin elektrik şokuyla işkence gördüğü iddia edilen bir fotoğrafı yayınladı . Fotoğrafta pantolonu dizlerine kadar indirilmiş ve yanında kasık bölgesine telin uzandığı bir cihazı görebilirsiniz. Fotoğraftaki ikinci kişi, askeri taktik çizmeli ayağıyla tutuklunun üzerine basıyor.

Fotoğraf: Mediazona

Şemsidin Feriduni 25 yaşında, evli ve sekiz aylık bir çocuk babası. Podolsk'taki bir parke fabrikasında Krasnogorsk'a kayıtlı işçi olarak çalıştı. Tüm soruları Rusça olarak cevaplayabildi, sadece küçük çocukların varlığıyla ilgili soru ona bir tercüman tarafından açıklandı.

Müfettiş Kuznetsov, "devlet veya diğer sırların" ifşa edilmemesi ve "mağdurların yakınları dahil" sürece katılanların güvenliği için basının salondan uzaklaştırılmasını istiyor.

Basın salondan dışarı çıkarıldı.

Fotoğraf: Alexandra Astakhova / Mediazona
 

19 yaşındaki Muhammedsobir Fayzov sedyeyle salona getiriliyor . Yoğun bakımdan çıkarıldığı mahkemede bugün erken saatlerde sorguya alındı.

Basmanny mahkeme salonunda Muhammadsobir Fayzov.

Fotoğraf: Alexandra Astakhova / Mediazona

 

Şemsidin Feriduni de diğer iki sanık gibi 22 Mayıs'a kadar duruşma öncesi gözaltı merkezine gönderildi .

Yargıç Timur Vakhrameev, Muhammedsobir Fayzov için önleyici tedbirin seçilmesi amacıyla duruşmayı açtı.

Ambulans üniformalı iki kadın ön sırada oturuyor.

Hakim, Fayzov'un durumunu görmezden geliyor ve hemen kişisel verileri oluşturmaya başlıyor. Sanık çok sessiz konuşuyor ve kekeliyor. 19 yaşında, bekar, çocuğu yok, ortaöğretim mezunu. Daha önce Ivanovo'da bir berber dükkanında çalışıyordu ve oraya kayıtlıydı. Davadaki diğer tüm sanıklar gibi Fayzov'un da daha önce herhangi bir mahkumiyeti bulunmuyor.

Diğer sanıklardan farklı olarak Fayzov, tercümanla anlamadığı usul inceliklerini açıklıyor: mahkemeye güven, materyallerle tanışma hakkı. Bazen uzun zaman alır. Tercüman olup biteni Rusça açıklamıyor ama sonunda mahkemenin her sorusunu yanıtlıyor: "Kabul ediyor."

Soruşturmacı Stolmakovich, "toplanan delillerin ifşa edilebileceği" gerekçesiyle basının salondan çıkarılmasını istiyor.

Gazeteciler koridora çıkıyor.

Yargıç Vakhrameev ayrıca doktorların görevden alınmasını talep ediyor; bu onun sanığın durumuna ilişkin ilk yorumudur.

Muhammedsobir Fayzov, davadaki diğer sanıklar gibi duruşma öncesi gözaltı merkezine gönderildi.

Basmanny Mahkemesi icra memurları, Fayzov'un sedyeyle mahkeme salonundan çıkarılmasının filme alınmasını yasaklad

 

Moskova Mahkemeleri Birleşik Basın Servisi, terör saldırısı davasında yalnızca iki sanığın - Saidakrami Murodali Rachabalizoda ve Dalerjon Mirzoev - suçu tamamen kabul ettiğini bildirdi.

Diğer iki sanık, Şemsidin Fariduni ve Muhammedsobir Fayzov, işkence görmelerine rağmen suçsuz olduklarını iddia ediyor gibi görünüyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.