En düşük emekli maaşında son tablo ortaya çıktı

En düşük emekli maaşında son tablo ortaya çıktı

Mart ayı enflasyon rakamları memur ve emekli maaşları oranında etkili olurken İşte zammı belirleyecek dördüncü veri açıklandı. Nisan ayı verisiyle 4 aylık zam oranı kesinleşmiş oldu. Öte yandan enflasyon rakamları sonrası en düşük emekli maaşı için 2 fark

Nisan ayında enflasyon yüzde 3,18 olarak açıklandı. Buna göre SGK ve Bağ-Kur emeklileri Ocak ayında yüzde 6,70, Şubat ayında yüzde 4.53, Mart ayı için ise yüzde 3.16, Nisan ayında da yüzde 3,18 enflasyon farkını şimdiden cebine koymuş oldu.

Açıklanan verilere göre 2024’ün üçüncü ayında zam yüzde 18,70 olarak belirlendi. Fakat bu zam Temmuz ayındaki maaşlara yansıyacağı için her ay duyurulan aylık enflasyon oranında birikimli olarak hesaplanacak. Geriye kalan Mayıs ve Haziran ayının enflasyon verisinin de açıklanması öngörülüyor.

Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Memur ve memur emeklilerinin toplu sözleşme zammı ve enflasyon farkı alacaklarını belirten Ekonomist Muhammet Bayram, “İlk 6 ayı değerlendirecek olursak yüzde 25 civarında bir enflasyon farkı oluşacağını değerlendiriyoruz” ifadelerini kullandı.

 

SSK ve Bağkur emeklilerinin yüzde 25’lik bir zam alacaklarını belirten Bayram, Buna yüzde 5’lik bir refah payı yapılacağını, toplamda yüzde 30 oranında zam yapılacağını değerlendirdiğini belirtti.

Memur emeklilerine ise yüzde 20 oranında zam yapılacağını değerlendirdiklerini belirten Bayram, fakat memur maaşlarının değil de memur emeklilerinin maaşlarının SSK ve Bağkur emeklilerinin alacağı zam oranına tamamlanabileceğini, Cumhurbaşkanının açıklaması ile birlikte zamların eşitlenebileceğini ifade etti.

ENFLASYONUN ÜZERİNDE REFAH PAYI VERİLECEK Mİ?

Enflasyonun üzerinde refah payı yapılacağını öngördüğünü belirten Bayram, emeklilerin enflasyonu en fazla hisseden kesim olduğunu, 5 puanlık refah payı artışı ile birlikte yüzde 30’lar seviyesinde artış olmasını beklediğini ifade etti.

 

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI NE KADAR OLACAK?

En düşük emekli maaşının şu anda 10 bin TL seviyesinde olduğunu hatırlatan Bayram, şu anda en düşük emekli maaşının asgari ücrete oranla 15 bin TL civarında olması gerektiğini, ancak şu anda asgari ücretin 17 bin 2 TL olduğunu vurguladı.

Ara dönemde asgari ücrete zam yapılmayacağını belirten Bayram, asgari ücrete ara zam yapılmazken emekli maaşlarına bir ara zam yapılacağını, bunun da makasın kapatılması adına önemli bir fırsat olduğunu belirtti.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Yeminli Mali Müşavir Ahmet Kurtuluş ise altıncı ayın sonunda beklenen enflasyon oranının yüzde 25’ler civarında olacağı kanaatinde olduklarını, enflasyonun üzerine 5-6 puanlık bir refah payı yapılacağını ve SSK, Bağkur emeklisinin maaşlarına yüzde 30’un üzerinde bir zam yapılacağını değerlendirdiğini ifade etti.

Enflasyon yüzde 25 oranında gerçekleşirse yüzde 5-6 puanlık bir refah payı artışının SSK ve Bağkur emeklileri için söz konusu olacağını ifade etti.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI İÇİN TAHMİNİNİZ NEDİR?

En düşük emekli maaşı için tahminini açıklayan Kurtuluş, Refah payı ile beraber belirlenecek oranda bir artış yapılacağını, yaklaşık olarak en düşük emekli maaşının 13 bin TL civarında belirleneceği kanaatinde olduğunu belirtti.

 
 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.