Ateşkes şartı kalktı yardım şartı geldi

Ateşkes şartı kalktı yardım şartı geldi

Dış Politika Uzmanı Aydın Sezer, Türkiye'nin bugün İsrail ile ticaret akışını durduğunu açıklamasının ardından 9 Nisan ile 2 Mayıs'ta alınan kararları karşılaştırdı. İki karar arasındaki detaya dikkat çeken Sezer, "Vatandaşı aptal yerine mi koyuyorsunuz,

Dış Politika Uzmanı Aydın Sezer, Türkiye'nin bugün İsrail ile ticaret akışını durduğunu açıklamasının ardından 9 Nisan ile 2 Mayıs'ta alınan kararları karşılaştırdı. İki karar arasındaki detaya dikkat çeken Sezer, "Vatandaşı aptal yerine mi koyuyorsunuz, yoksa kendinizi çok mu zeki zannediyorsunuz?" dedi.

İsrail'in 7 Ekim'de başlayan saldırılarıyla birlikte, Türkiye ile İsrail arasındaki ticaret akışı komuoyunda tepkilere neden olmuştu. Ticaret Bakanlığı tarafından bugün yapılan açıklamada; Türkiye-İsrail arasında ihracat ve ithalat işlemlerinin tüm ürünleri kapsayacak şekilde durdurulduğu belirtildi.

Dış Poltika Uzmanı Aydın Sezer, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda karardaki detaya dikkat çekti. Sezer, birinci kararda "Gazze'de ateşkes ilan edilene kadar" ifadesi yer alırken son kararda bu ifadeyi kaldırıp, sadece ve "Gazze Şeridine yeterli miktarda ve kesintisiz yardım akışına izin verilinceye kadar yürürlükte kalacak şeklinde ifadenin yer aldığını belirti.

9 Nisan tarihli İsrail'e ihracatın "kısıtlanması" Karar'ını kaleme alanlarla, 2 Mayıs tarihli İsrail ile dış ticareti "durdurma" Karar'ını alanlar acaba ne yazdıklarının farkındalar mı? Birinci Karar'da "Gazze'de ateşkes ilan edilene kadar" ifadesi de yer alırken son Karar'da bu ifadeyi kaldırıp, sadece ve "Gazze Şeridine yeterli miktarda ve kesintisiz yardım akışına izin verilinceye kadar yürürlükte kalacaktır." denilmiş.

Vatandaşı aptal yerine mi koyuyorsunuz, yoksa kendinizi çok mu zeki zannediyorsunuz?

ERDOĞAN, "O İŞ BİTTİ" DEMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, son olarak 24 Nisan'da Ankara'da ağırladığı Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ile ikili basın toplantısında gelen bir soru üzerine “İsrail ile yoğun ticari ilişkileri artık ayakta tutmuyoruz, o iş bitti” açıklaması yapmıştı.

54 ÜRÜN GRUBUNUN TİCARETİ KISITLANMIŞTI

Ticaret Bakanlığı, 9 Nisan'da aldığı kararla 54 ürün grubunun İsrail'e ticaretini kısıtladığını duyurmuştu.

Bakanlık'ın 9 Nisan'daki açıklamasında "İsrail, Gazze'de derhal ateşkes ilan edene ve yeterli miktarda, kesintisiz yardıma izin verinceye kadar belirlenen kısıtlamalar yürürlükte kalacaktır" denilmişti.

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) açıkladığı verilere göre ihracatında yüzde 393 oranında artış görülen zeytin ve zeytinyağı başta olmak üzere kimi gıda ürün grupları listede yer almamıştı. Buna karşın listede yer alan ürün gruplarının ihracatında halihazırda düşüş yaşandığı görülmüştü.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.