Son ankette Erdoğan'a büyük şok

Son ankette Erdoğan'a büyük şok

Türkiye yeni yıla zamlarla girmişti. Artıbir Araştırma Şirketi'nin Ocak ayının başında yaptığı anket sonuçları ortaya çıktı. Son ankette, Cumhur İttifakı'nın oylarının eridiği Millet İttifakı'nın yükselişte olduğu görülürken halkın yüzde 52.1'i erken seçi

Türkiye yeni yıla zamlarla girmişti. Artıbir Araştırma Şirketi'nin Ocak ayının başında yaptığı anket sonuçları ortaya çıktı. Son ankette, Cumhur İttifakı'nın oylarının eridiği Millet İttifakı'nın yükselişte olduğu görülürken halkın yüzde 52.1'i erken seçim talebinde bulundu. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne destek yüzde 28.6'ya kadar geriledi. En çok izlenen haber kanalları arasında KRT TV 4. oldu. İşte Artıbir Araştırma Şirketi'nin yaptığı son anketten çarpıcı sonuçlar.

Türkiye 2020'yi geride bırakıp 2021'e merhaba dediği 1 Ocak'tan itibaren zam yağmuruna tutuldu. TUİK'in açıkladığı enflasyon rakamlarına halk tepki gösterirken gıda ürünlerine yapılan zamlar dudak uçuklattı. Ekonomik buhran, koronavirüs salgını ve sağlık sorunlarının da önüne geçti. Zamlar, işsizlik, ekonomik buhran anketlere de yansıdı.

Artıbir Araştırma Şirketi'nin Ocak ayının başında yaptığı anketten dikkat çeken sonuçlar çıktı. Cumhur İttifakı'nın oylarının eridiği Millet İttifakı'nın yükselişte olduğu görülürken halkın yüzde 52.1'i erken seçim talebinde bulundu. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne destek yüzde 28.6'ya kadar geriledi. HDP kapatılsın çağrılarının halkta yansıması olmadığı görüldü. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun halkın gözündeki yükselişi dikkat çekerken Erdoğan'a desteğin de gün geçtikçe azaldığı belirtildi.

EN ÖNEMLİ SORUN EKONOMİ

Halkın ekonomik buhranı, koronavirüs salgını ve sağlık sorunlarının önünde tuttuğu ankete yansıdı. "Size göre Türkiye’nin en önemli sorunu hangisidir?" sorusuna ankete katılanların yüzde 61.4'ü ekonomi dedi, sağlık yüzde 15'te kaldı, eğitim ve yargı ise daha sonra geldi.

HALK TSK'YA GÜVENİYOR

"Türkiye’de en güvendiğiniz kurum hangisidir?" soruna katılanların yüzde 35'i Türk Silahlı Kuvvetleri derken Diyanet ve medya son iki sırada yer aldı.

YARDIM PAKETLERİ YETERSİZ

Pandemi nedeniyle zor günler geçiren yurttaşlar hükümetin yeteri kadar yardımda bulunmadığını vurguladı. "Covid 19 nedeni ile uygulanan ekonomik yardım paketi yeterli mi?" sorusuna yüzde 69.4 'hayır' cevabını verdi, yüzde 14.3 "evet" dedi.

SOKAKTAN "ERKEN SEÇİM" SESLERİ YÜKSELİYOR

Bir önceki yılda, 2020'de yapılan seçimlerde halktan erken seçim talebi gelmezken 2021 ile birlikte sokaktan erken seçim seslerinin yükseldiği ortaya çıktı. "2021 yılında bir erken seçim olmalı mı?" sorusuna ezici bir çoğunlukla yüzde 52.1 ile "evet" çıkarken, "hayır" diyenlerin oranı yüzde 45.2'de kaldı. Erken seçim talebinin her geçen gün daha da artacağı belirtiliyor.

CUMHURBAŞKANLIĞI HÜKÜMET SİSTEMİ YANLIŞTI

Parlamenter sistemden "Cumhurbaşkanlığı sistemine" geçişini öngören anayasa değişikliği 17 Nisan 2017'de, şaibeli bir sonuçla yüzde 51.41 ile kabul edilmişti. Cumhurbaşkanlığı sistemi ile de birçok problem bir arada gelmişti. Halkın, Cumhurbaşkanlığı sisteminin yanlış bir tercih olduğu konusunda hemfikir olduğu anketlere de yansıdı. "Partili Cumhurbaşkanlığı sisteminden ne derece memnunsunuz?" diye soruldu, destek; yüzde 28.6'da kaldı.

CUMHUR İTTİFAKI ERİDİ; MHP BARAJ ALTI

AKP iktidarına şartsız, bakansız destek veren MHP'yi halk cezalandırdı. Anket sonucuna göre MHP baraj altında kalırken AKP'nin oylarının da yüzde 30'lara kadar düştü belirtildi. İYİ Parti ve HDP ise kararsızlar dağıtılmadan bile barajı geçiyor. AKP ve MHP seçmeninden en fazla oyu ise Gelecek Partisi'nin aldığı ankete not düşüldü. 

Bu Pazar bir milletvekilliği genel seçimi olsa oyunuzu hangi partiye verirsiniz? (Kararsızlar dağıtışmadan) sorusuna verilen cevapların anketlere yansıması şu şekilde:

ERDOĞAN-İMAMOĞLU

"Bu pazar Cumhurbaşkanlığı seçimi olsa kime oy verirsiniz?" sorusunda AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu soruldu. Anket sonuçlarına başa baş bir sonuç çıktı.

KRT'DEKİ HABERCİLİK HALKIN DİKKATİNDEN KAÇMADI

KRT'nin son 2 yılda yaptığı atılımlar, yenilikler halkın dikkatinden kaçmadı. Birçok kanalı geride bırakan KRT, "En çok izlediğiniz haber kanalı hangisi?" sorusunda 4. sırada yer alırken FOX TV birinci oldu.

"HDP KAPATILSIN" ÇAĞRISININ HALKTA KARŞILIĞI YOK

Son dönemlerde MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin sık sık gündeme getirdiği, "HDP kapatılsın" çaprısı da halka soruldu. Bahçeli'nin çağrısının halkta karşılığı olmadığı ortaya çıktı. Ankete katılanların yüzde 61.9 "hayır" dedi, destek vermedi.

Kaynak: KRT TV

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.