Saadet Partisi'nin amblemindeki yıldızların sırrı ne?

Saadet Partisi'nin amblemindeki yıldızların sırrı ne?

Saadet Partisi’ndeki yıldızların sırrı ne? İşte Milli Görüş partileri amblemlerinin anlamı...

Bugüne kadar 5 tane Milli Görüş partisi kuruldu; Milli Nizam Partisi (MNP), Milli Selamet Partisi (MSP), Refah Partisi, Fazilet Partisi ve Saadet Partisi.

Peki, hiç düşündünüz mü, Milli Görüş lideri Necmettin Erbakan’ın öncülüğünde kurulan Milli Görüş partilerinin amblemleri ne manaya geliyor?

Bu amblemler oluşturulurken hangi mülahazalar yapıldı? Hangi ölçüler gözetildi?

Milli Gazete yazarı Adnan Öksüz, bugünkü yazısında bu sorunun cevabını verdi.

Mesela, Refah Partisi ambleminde yer alan Hilal ve Başak’ın, “Hilal her yerde ve her zaman Türkiye’nin ve İslam âleminin simgesi anlamına geliyor. Başak ise, üretim, alın teri ve Anadolu’nun bereketi…” manasına geldiğini…

Ve diğer Milli Görüş partileri amblemlerinin anlamı…

Milli Gazete yazarı Adnan Öksüz’ün, “Milli Görüş partilerinin amblemleri neyi anlatıyor?” başlıklı yazısı şöyle:

“Milli Görüş partileri; Milli Nizam Partisi (MNP), Milli Selamet Partisi (MSP), Refah Partisi, Fazilet Partisi ve Saadet Partisi.
Peki, Milli Görüş partilerinin amblemleri neyi anlatıyor?
Milli Görüş partilerinin amblemleri oluşturulurken hangi hassasiyetler gözetildi, nelere dikkat edildi, hangi vurgulara dikkat çekildi? Bakalım mı;
* Milli Nizam Partisi (MNP): Amblemi, işaret parmağını kaldıran sağ bir yumruktu.
* Milli Selamet Partisi (MSP): Milli Selamet Partisi’nin amblemi anahtardı.
Anahtarın tutulacak kısmı kalp şeklindedir; bu imanı simgeliyor. Bu kısmın üstünde büyükçe bir nokta gibi duran yuvarlak ise aklı ifade ediyor. İman ile akıl birleşince “aksiyom” meydana gelir.
Aksiyom ne demek mi; “Aksiyom, Erbakan Hoca’mızın açıklamasıyla, bir sistemin olmazsa olmaz öğesidir, aksiyomlardan biri eksik kaldığında sistem sekteye uğrar, olmaz.”
Anahtarın sapı da bunu tamamlar. Anahtarın ‘kilidi açacak’ kısmında yana doğru dört çıkıntı vardır. Bu çıkıntılar da “takva, ihlâs, ihsan, ahlâk” dörtlüsünü sembolize ederler.
Bunların altında çizgi gibi çekilmiş bir de kabartı vardır ki, o da “sıratı müstakim-istikamet üzere olmayı” anlatır.
Amblemdeki anahtarın şekli de bütünüyle Besmele’nin ta kendisidir.
Besmele ise Kur’an’ın anahtarıdır.
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından amblemin içinde Allah yazdığı gerekçesiyle partiye uyarı geldi. MSP’nin ilk kongresi 21 Ocak 1973 tarihinde yapıldı.
Kongreye Konya bağımsız milletvekili sıfatıyla Erbakan’ın gönderdiği tebrik büyük alkış topladı. Bunu fırsat bilen Süleyman Demirel, Samsun konuşmasında, “MSP, MNP’nin devamıdır” şeklinde ihbar nitelikli bir konuşma yaptı.
ÜRETİM, ALIN TERİ VE ANADOLU’NUN BEREKETİ
Refah Partisi (RP): Refah Partisi’nin amblemi hilal ve başak. Hilal her yerde ve her zaman Türkiye’nin ve İslam âleminin simgesi anlamına geliyor. Başak ise, üretim, alın teri ve Anadolu’nun bereketi…
* Fazilet Partisi (FP): Fazilet Partisi’nin amblemi, hilal ve kalpti. Hilal milli kimliğimizi, milli tarihimizi, milli geleneklerimizi ve milli kültürümüzü temsil ediyor. Kalp, her dönemde milletçe en çok ihtiyaç duyduğumuz şefkat, kardeşlik ve sevgi duygularımızı ifade ediyor.
Hilali başağa bağlayan 5 sütunun içerdiği anlamı da, “Demokrasi, insan hakları, özgürlük, hukuk devleti ve kalkınma” olarak belirlendi. Fazilet Partisinin hedefi de, “Huzur ve barış, hürriyet, adalet, refah ve zenginlik ile izzet ve saygınlık” olarak ifade edildi.
SAADET’TEKİ YILDIZLARIN SIRRI!
Erbakan Hoca’nın ismi “Necmettin” şu anlama geliyor; “Yıldıza mensup, yıldızla ilgili, Kur’ân’a mensup, Kur’ân ehli…”
Saadet Partisi: Saadet Partisi’nin amblemi hilal ve beş yıldız. Hilal, şefkati ve milli manevi değerleri temsil ediyor.
Amblemdeki beş yıldız da sırasıyla; “saygınlık, itibar ve şeref”, “refah ve kalkınma”, “insan hakları ve hürriyet”, “sevgi, hoşgörü, kardeşlik ve barış” ile “adalet ve hak anlayışını” simgeliyor.
İnsanların saadeti için yanlışın değil doğrunun, kötü ve çirkinin değil iyinin ve güzelin, zararlının değil faydalının, zulmün değil adaletin hakim olması gerekir. Hilal ve 5 yıldız işte bu amacı ifade ediyor.
* Amblemdeki hilal şefkat, milli ve manevi değerlerimizi, beş yıldız ise saadeti temsil ediyor. Kin ve düşmanlığı öne çıkaranlardan farklı olarak Saadet Partisi’nin görüşü ve hareket noktası şefkat ve sevgi.
* Hilâlin yanındaki beş yıldız, programda da belirtilen Saadet’in 5 temel unsurunu açıklıyor. Yeryüzünün en önemli değeri insan, insanın özlemi ise saadet içinde yaşamak. Saadet, ancak sevgi ve kardeşlik, hak ve özgürlük, adalet, refah ve saygınlık ortamında gerçekleşebilir.
* Hilale yakın soldaki küçük yıldız, sevgi, hoşgörü, kardeşlik ve barışı temsil ediyor. Saadetin temel unsurları; sevgi, hoşgörü, huzur, barış, kardeşlik. Kin ve husumeti değil, şefkat, sevgi ve hoşgörüyü esas alıyor. Küçük bir azınlığın saadeti değil, bütün insanlığın saadetidir, amaçlanan. Yanlışın, zararlının, zulmün egemenliği için değil, doğrunun, iyinin, güzelin, faydalının ve adaletin egemenliği için çalışmak… Çatışma ve gerginlik değil, diyalog, uzlaşma ve barıştır, ana hedef.
* Sağdaki küçük yıldız, insan hakları ve hürriyetlerini temsil ediyor. Saadetin temel unsurları, insan hakları ve hürriyetler. Baskı ve dayatmayı değil tam ve kâmil insan hakları… Güdümlü demokrasi değil, gerçek demokrasi… Anayasanın 2. maddesi keyfi ve dar manada değil, evrensel manada uygulanmalı… İnsanın, hakları varsa ancak insandır. Ülkede yaşayan herkesin saadeti. Bu ancak insan haklarına, özgürlüklere ve hukukun egemenliğine dayalı tam bir demokrasi ile mümkün olabilir.
* Soldaki ortanca yıldız, adalet ve gerçek hak anlayışını temsil ediyor. Adalet ve gerçek hak Saadetin temel unsurlarından. Çifte standart ve ayrımcılık değil, eşitlik ve adalet... Yanlış hak anlayışını değil doğru hak anlayışı… Zira yanlış hak anlayışı, kuvvet, çoğunluk, imtiyaz, menfaate dayalı olduğundan hak ve adalet değil ancak zulüm doğuruyor.
* Sağdaki ortanca yıldız, refah ve kalkınmayı temsil etmekte. Kalkınma ve refah ekonomik gelişmişlikle, ekonomik gelişmişlik de ancak demokratik bir ortamla sağlanabilir. Rant ekonomisini değil, reel ekonomiyi esas alan bir çizgi. Rantiye grubu değil, Türkiye bütünüyle kalkınmalı. Rantiyeye refah değil, herkese refah… Sömürüyü değil, adil paylaşım ve samimi yardımlaşmayı esas alan bir sistem…
* Büyük yıldız ise, saygınlık, itibar ve şerefi temsil ediyor. Materyalist değil, maneviyatçı… Nefse esareti değil, nefis terbiyesini esas alan bir model. Manen ve madden kalkınmış öncü Türkiye…”

Kaynak: Milli Gazete

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.