MHP resti çekti

MHP resti çekti

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Bahçeli arasında, yeni anayasa çalışmalarına bağlı bazı maddeler üzerinde henüz anlaşma tamamlanmadı.

Nuray Babacan, Hürriyet'teki köşesinde, "Anayasa'da ince hesaplar" başlığıyla kaleme aldığı yazısında, dikkat çeken tespitlerde bulundu. Babacan,  MHP Genel Başkanı Bahçeli ve Cumhurbaşkanı Erdoğan arasında henüz tam bir anlaşma sağlanamadığını yazdı.

İşte, Hürriyet gazetesi yazarı Nuray Babacan'ın dikkat çeken o yazısı:

"Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin güncel konuların yanı sıra, yeni anayasa çalışmalarını da kapsayan görüşme yaptığı saatlerde, metnin parti kapatmalarla ilgili maddesinin yeni halini haberleştiriyorduk.

 

AYRINTILARI OLDUKÇA İLGİNÇ

Orman yangınları nedeniyle yoğun gündemde pek yer bulmayan bu çalışmanın ayrıntıları oldukça ilginç. Daha önce bazı başlıklarını paylaştığımız yeni taslağın, bu kez Anayasa'nın parti kapatmalarını düzenleyen 68'inci maddesinden söz edeceğiz. Öğrendiğimize göre, oluşturulan bilim kurulu tarafından bölüm bölüm masaya yatırılan taslak metinle, "Siyasi partilerin tüzük ve programları ile eylemleri, devletin bağımsızlığına, ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne, insan haklarına, eşitlik ve hukuk devleti ilkelerine, millet egemenliğine, demokratik ve laik Cumhuriyet ilkelerine aykırı olamaz; sınıf veya zümre diktatörlüğünü veya herhangi bir tür diktatörlüğü savunmayı ve yerleştirmeyi amaçlayamaz; suç işlenmesini teşvik edemez" hükmü yeniden kaleme alınıyor.

KAPATMA GEREKÇELERİ

Çalışmada, "milli egemenliğe ve laik cumhuriyet ilkelerine aykırı hareket etmeleri" kapatma gerekçeleri arasından çıkartılıyor. Bunun yerine siyasi partilerin terör ve terör örgütleriyle ilişkileri kapatma gerekçesi olarak tanımlanıyor. Bu aşamada, terör nedeniyle kapatılmasına ilişkin yargı süreçlerinin tamamlanması ve kapatma karanının TBMM'nin onayına sunulması gibi ayrıntılar tartışılıyor.

OLDUĞU GİBİ KABUL ETMEYECEK

Bütün bu çalışmanın bir de MHP ayağı var. MHP, AK Parti'nin kendi çalışmasının bazı maddelerini olduğu gibi kabul etmeyecek. Ortak bir çalışma aşamasına gelindiğinde bu önerilerin nereye evrildiğini birlikte göreceğiz. Bilenen tek şey, bu çalışmanın daha çok su kaldıracağı.

Kaynak: Milli Gazete

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.