metal işçileri oturma eylemine başladı

metal işçileri oturma eylemine başladı

Birleşik Metal-İş üyesi işçilerin sendikal hakları için Ankara'ya doğru başlatmak istedikleri yürüyüş polis tarafından engellendi. İşçiler Gebze'de sendika şubesi önünde oturma eylemi başlattı.

Sendikal haklarının tanınması talebiyle Gebze'den Ankara'ya yürümek isteyen Birleşik Metal-İş üyesi işçiler polis zoruyla engellendi, aralarında sendika yöneticileri ve işçilerin de olduğu 8 kişi gözaltına alındı. İşçiler, Gebze'de sendika şube binası önünde oturma eylemi başlattı.

DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş sendikasına üye oldukları için patron tarafından tazminatsız şekilde işten atılan ve ücretsiz izne çıkarılan Systemair HSK, Özer Elektrik ve Baldur fabrikaları işçilerinin Ankara’ya doğru başlatacakları yürüyüş Kocaeli Valiliğinin kararıyla engellendi. Yürüyüşe başlamak için Gebze'de Birleşik Metal-İş 1 No'lu Şube binası önünde bir araya gelen işçilere karşı polis zor kullandı. Aralarında sendika yöneticilerin ve işçilerin de olduğu 8 kişi gözaltına alındı.

Birleşik Metal-İş sendikasının Gebze 1 No'lu Şube binasının önünde buluşan işçiler "Sendikalaşma hakkı istiyoruz" pankartı açtı. Çok sayıda polis de işçilerin toplandığı alanın yakınında konuşlandı. Polisler, önce işçileri fiziki mesafeye uymaları konusunda uyardı, daha sonra ise "Valilik kararı olduğu" gerekçesiyle işçileri engellemeye ve sıkıştırmaya başladı. Çıkan arbedede polis kalkanlarla ve coplarla işçilere zor kullandı.

Birleşik Metal-İş'e üye olduktan sonra işten atılan ve ücretsiz izne zorlanan Systemair HSK, Özer Elektrik ve Baldur işçileri, Ankara yürüyüşlerini başlatmak üzere Gebze'de bir araya geldi.

SAAT 15.00'TE ÜRETİM DURACAK

Polisin zor kullanması sonucu çıkan arbedede aralarında sendika yöneticilerinin ve işçilerin de olduğu 8 kişi gözaltına alındı. Daha sonra bir açıklama yapan Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, örgütlü oldukları fabrikalarda saat 15.00 itibariyle üretimin durdurulacağını ve vardiyalarından çıkan işçilerin de alana geleceğini belirtti.

Kocaeli Valiliği, işçilerin yürüyüş kararı almasının ardından koronavirüs salgını gerekçesiyle kentte 30 gün boyunca gösteri ve yürüyüş yasağı ilan etmişti.

SERDAROĞLU: BU MU ADALET, BU MU DEMOKRASİ!

Polisin zor kullanarak işçileri engellemesi üzerine konuşan Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, "Buradan Kocaeli Valisi'ne saygılarımızı sunuyoruz. Vicdanından şüphemizin olmadığı sayın Vali, bütün metal işçilerinin size selamı var! Sanayi bölgesinin göbeğinde işçilerin uğradığı haksızlığa ses çıkarmayan Çalışma Bakanı'na saygılarımızı sunuyoruz. Adaleti bir tarafa bırakan, kalkınmayı dış güçlere teslim etmeye çalışan AKP iktidarına da metal işçilerinin selamını gönderiyoruz" dedi.

Ankara'ya yürümeleri polis zoruyla engellenen Birleşik Metal-İş üyesi işçiler sendika şube binası önünde oturma eylemine başladı.

Serdaroğlu, "Türkiye'nin en büyük, en gelişmiş sanayi sitesinde bir ayıp yaşanıyor ve buna göz yumanlar hesap verecek. 'Çarklar dönmeli, Kovid'e rağmen işçilerin çalışması lazım, bir fabrikada işçiler hastalanırsa karantina altında hasta hasta çalışması lazım' deniliyor. İşçilerin Kovid'e yakalanma oranı bütün toplum kesimlerinin çok çok üstünde. Bu işçiler anayasal hakkını kullandığı ve sendika üyesi olduğu için düşük ücrete mahkum ediliyor, ücretsiz izne çıkarılıyor, işten atılıyor. Ey Çalışma Bakanı, sen bu yasaları uygulamakla yükümlüsün! Sadece sendika üyesi olduğu için işçiye her türlü baskı yapılıyor. Bu mu adalet, bu mu demokrasi, bu mu insan hakları, bu mu özgürlükler!" ifadelerini kullandı.

Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Ercüment Akdeniz ile Gebze ilçe ve Kocaeli il yöneticileri işçilere destek vermek üzere alana geldi. EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, "Ya işçileri zorla çalıştıran, ölüme mahkum eden patronların yanında yer alacaksınız ya da bu ülkeyi kalkındıran, pandemiye rağmen ölüm pahasına üretime devam eden işçilerin yanında yer alacaksınız" diyerek işçilerin mücadelesine destek verilmesi çağrısında bulundu.

Ayrıca Petrol-İş, Eğitim Sen ve Bağımsız Maden-İş sendikaları ile EYT Gebze Derneği, CHP, SYKP, DİP yöneticileri de işçilere destek vermek üzere alana geldi. 

Kaynak KRT

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.