Küspe gizemi!

Küspe gizemi!

Türkşeker Tarım’da yaklaşık 150 bin ton ürün ihale ve duyuru yapılmadan kapalı kapılar ardında yandaş firmalara peşkeş çekildi.

Türkşeker Tarım’da yaklaşık 150 bin ton ürün ihale ve duyuru yapılmadan kapalı kapılar ardında yandaş firmalara peşkeş çekilirken, Millî Gazete’nin manşet haberlerinin ardından artık ürünler ihale ile satılmaya başlandı. Ancak yine pirinç, kuru fasulye, peynir ve salça gibi düşük tonajlı ürünlerin satışı için ilan ve duyuru yapılırken, şeker fabrikalarının en önemli çıktısı olan ve hayvancılıkta yem girdisi olan küspe satışları ile ilgili hiçbir duyuru ve ilanın yapılmaması kafaları karıştırdı. Diğer yandan geçtiğimiz yıl alınan küspe paketleme makinelerinin de satışa çıkarılması küspedeki ihalesiz satışı daha da şaibeli hale getiriyor.

Türkşeker Tarım’da şaibeli arpa buğday satışı ile nohut peşkeşi deşifre olunca çiftçiden alınan ürünler artık ihale ile satılmaya başlandı. Türkşeker Tarım’da piyasaları regüle etmek için çiftçiden alınan yaklaşık 150 bin ton ürünün bugüne kadar hiçbir duyuru ve ilana çıkılmadan komisyoncular aracılığıyla yandaş firmalara satılarak büyük bir yolsuzluğa imza atıldığı ortaya çıkmıştı.

MİLLÎ GAZETE’NİN HAKLILIĞI BELGELENDİ 

Millî Gazete’nin Türkşeker Tarım’da yaşanan şaibeli satış ve peşkeş haberleri kamuoyunda büyük yankı uyandırırken, Türkşeker Tarım yönetimi de köşeye sıkıştı. Köşeye sıkışan yönetim şeker ve melas satışları ile ilgili ilana çıkarken, salça, pirinç, peynir, kuru fasulye ve tohum satışlarıyla ilgili de ihale duyurusu yaptı. Haberlerin ardından Türkşeker Tarım’da ihale ve ilanla satışların başlaması, bugüne kadar hiçbir duyuru ve ilana çıkılmadan satışı yapılan yaklaşık 150 bin ton ürünle ilgili şaibeyi de belgelemiş oldu.

150 BİN TON ÜRÜN NEDEN İHALE İLE SATILMADI?

Türkşeker Tarım, Millî Gazete’nin manşet haberlerinin ardından şeker ve melas satışında ilana çıkarken, pirinç, kuru fasulye, salça, tohum ve peynir satışıyla ilgili ihale duyurusu yapması dikkat çekti. Türkşeker Tarım, 2 bin ton salça, 654 ton kuru fasulye, 190 çuval tohum, 9 bin teneke peynir ve 880 ton pirinci açık artırmayla satmak için ihale duyurusu yaptı. İhale duyurularında açık teklif ve açık artırma usulüyle ürünlerin satılacağı belirtilirken, bu ihale duyuruları bundan önce yapılan yaklaşık 150 bin tonluk ürün satışlarının neden bu şekilde ihale ile satılmadığı sorusunu gündeme getirdi.

BUĞDAYIN YARISI TEK BİR FİRMAYA ÖRTÜLÜ SATILMIŞTI

Bilindiği üzere Türkşeker Tarım’ın deposunda bulunan yaklaşık 100 bin ton buğdayın yarısı tek bir kalemde hiçbir ilan ve duyuruya çıkmadan TÜRİB üzerinden anlaşmalı yani örtülü satışla Gaziantepli bir firmaya aktarılırken, yine kurumun deposunda bulunan 900 ton nohudun da piyasa fiyatlarının çok altında bir fiyatla Ankaralı yandaş bir firmaya peşkeş çekildiği ortaya çıkmıştı.

MÜCAHİT ALKAN, PEŞKEŞ VE ŞAİBELİ SATIŞLA İLGİLİ SESSİZLİĞE BÜRÜNDÜ

Türkşeker Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Mücahit Alkan, şaibeli satış ve nohut peşkeşi ile kamuoyuna hiçbir açıklama yapamazken, derin bir sessizliğe bürünmüştü. Bu sessizlik, Türkşeker Tarım’da yaşanan yolsuzluğun boyutunu gözler önüne sererken, bundan sonraki satışlarla ilgili olarak ilan ve ihale duyurusuna çıkılması da manidar bulundu.

ŞEKER FABRİKALARINDA KÜSPE ÖZELLEŞTİRİLİYOR!

Diğer yandan Türkşeker Tarım’ın çiftçiye hizmet etmek ve piyasa fiyatlarının altında paketleme yapabilmek için geçen yıl aldığı silaj paketleme makinelerini satışa çıkarması da manidar bulundu. Söz konusu makinelerle şeker fabrikalarından çıkan küspeler paketlenirken, bu makinelerin bir yıl geçmeden satışa çıkarılması kafalarda soru işareti oluşturdu. Silaj paketleme makinelerinin satılacak olması, kamuya ait şeker fabrikalarında üretilen küspenin tamamen özelleştirileceğini gösteriyor. Hayvancılıkta en önemli yem girdisi olan küspenin özelleştirilecek olması çiftçinin bu ürünlerde tamamen özel sektörün eline teslim edileceğini anlamına geliyor.

KÜSPE SATIŞIYLA İLGİLİ NEDEN DUYURU VE İLANA ÇIKILMIYOR? KÜSPEDE KİMLER ÜZERİNDEN VURGUN YAPILIYOR?

Kamu şeker fabrikalarından elde edilen ve hayvancılıkta önemli bir yem girdisi olan küspe satışıyla ilgili hiçbir duyuru ve ilanın yapılmaması ise dikkat çekiyor. Bilindiği üzere söz konusu küspeler Türkşeker Tarım’a aktarılarak satılırken, buradaki satışlarla ilgili de ciddi iddiaların gündeme gelmesi küspe satışlarının da sorgulanmasını gündeme getirmişti. Üretilen küspenin ne kadarının çiftçiye hak ediş olarak verildiğinin ne kadarının ise tüccara satıldığına dair bilgiler kamuoyundan saklanırken küspe satışlarının da yine hiçbir duyuru ve ilana çıkılmadan yapılması bu satışların da yine komisyoncular üzerinden yapıldığına yönelik iddiaları gündeme getiriyor.

C ŞEKER, İHALESİZ VE İLANA ÇIKILMADAN SATILDI

Kamu şeker fabrikalarında üretilen şekerin tamamına yakını Türkşeker Tarım’a aktarılarak piyasaya satılırken, şeker satışlarıyla ilgili de bugüne kadar duyuru ve ilana çıkılmaması buradaki satışları da şaibeli hale getiriyor. Türkiye’nin önde gelen gıda firmasına yapılan şeker satışlarının komisyoncular aracılığıyla yapıldığı ve yine C şekerin hiçbir duyuru ve ilana çıkılmadan satılması dikkat çekiyor.

Kaynak: Milli Gazete

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.