İliç’in bilirkişi raporu açıklandı: Şirket suçlu, en yetkili kişi suçsuz

İliç’in bilirkişi raporu açıklandı: Şirket suçlu, en yetkili kişi suçsuz

İliç’teki maden faciasıyla ilgili bilirkişi raporunda; havanın, suyun ve toprağın kirletildiği, şirketin kayan liç yığını sahasında hiçbir şekilde önlem almadığı bilgisi yer aldı.

 Anagold ‘asli kusurlu’ bulunurken, şirketin Türkiye’deki en yetkili isminin ise hiçbir sorumluluğunun olmadığına karar verildi.

Erzincan'ın İliç ilçesindeki Çöpler Altın Madeni’nde 9 işçinin toprağın altında kalmasına sebep olan maden faciasıyla ilgili bilirkişi raporunun içeriği belli oldu. Raporda şirketin yığın liç sahasında hiçbir önlem almadığı toprak, hava ve yeraltı sularında ciddi kirliliğe yol açıldığı belirtildi. Dolayısıyla Anagold Madencilik asli kusurlu bulundu. Bilirkişi bunun dışında şirket yöneticileri Kanadalı Jain Roland Guille, Kenan Özdemir, Abdülkadir Cansız, Özgür Kaya, İzzet Tekin ve Mehmet Türk ile sahadan sorumlu 5 mühendisi de ‘asli kusurlu’ buldu. Ancak alt işverenler ve Anagold Ülke Müdürü Cengiz Yalçın Demirci’nin olayda hiçbir sorumluluğu olmadığına karar verildi.

'HİÇBİR ÖNLEM ALINMAMIŞ'

Gazete Duvar'dan Bahadır Özgür'ün haberine göre; bilirkişi raporunda Anagold Madencilik’in sorumluluğu hakkında şöyle denildi:

"Yığın liç sahasında kayan solüsyon içerikli toprağa hiçbir önlem alınmamış ve kirletilmeye ve kontamine olmaya açık olan kuru dere yatağına akması ile, toprağın kayması esnasında oluşan gaz ile hava kirliliğine yol açıldığı, daha evvel hiçbir önlem alınmamış olan Sabırlı Deresi'ne akması ile toprak kirliliğine ve aynı zamanda yüzeysel ve yeraltı suyu kirliliğine yol açacak olması, ÇED raporunda 2872 Sayılı Çevre Kanunu ve 167 Sayılı Yeraltı Suları Hakkında Kanun’a dayalı olarak çıkartılan yönetmeliklerle oluşan mevzuata aykırı hareket edilmesi sebebiyle, vermiş olduğu taahhütlere uyulmadığından, ‘Kasten veya taksirle çevreyi kirletme suçu’ işlendiğinden Anagold Madencilik asli kusurludur.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.