Bitlis'te askeri helikopter düştü: 11 şehit, 2 yaralı...

Bitlis'te askeri helikopter düştü: 11 şehit, 2 yaralı...

Nemrut Dağı eteklerinde bir askeri helikopter düştü. AFAD ve sağlık ekipleri olay yerine sevk edildi. 11 asker şehit oldu, 2 asker de yaralandı. Şehitler arasında 8. Kolordu Komutanı Korgenaral Osman Erbaş'ın da olduğu öğrenildi.

Bitlis'in Tatvan ilçesinde bir askeri helikopterin düştü. Tatvan'ın Nemrut Dağı eteklerinde helikopterin düştüğü bilgisi üzerine olay yerine AFAD ve sağlık ekipleri sevk edildi.

Bingöl’den Tatvan’a gitmek üzere bugün saat 13.55'te kalkış yapan Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na ait Cougar tipi bir helikopter ile saat 14.25'te irtibat kesiildi. Arama çalışmaları sonucunda helikopterin kaza kırıma uğradığı tespit edildi. İlk açıklamada helikopterde bulunan askerlerden 9'unun şehit olduğu 4’ünün ise yaralandığı belirtilmişti.

Milli Savunma Bakanlığı şehit sayısının 10'a yükseldiğini açıkladı. 

MSB'den yapılan açıklamada, "Tatvan’da meydana gelen helikopter kazasında yaralanan 4 kahraman silah arkadaşımızdan biri daha hastanede yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak şehit olmuştur. Şehit sayımız 10’a yükselmiştir. Kahraman şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyoruz" denildi.

Milli Savunma Bakanlığı'ndan ilk yapılan açıklama şu şekildeydi:

Bingöl'den Tatvan'a gitmek üzere bugün saat 13.55’te kalkış yapan Kara Kuvvetleri Komutanlığımıza ait Cougar tipi bir helikopter ile saat 14.25’te irtibat kesilmiştir.  
Bölgede İHA, CN-235 uçağı ve bir helikopter ile arama çalışmalarına derhal başlanmıştır. 
Arama çalışmaları sonucunda helikopterin kaza kırıma uğradığı tespit edilmiştir. Söz konusu elim kaza neticesinde; helikopterde bulunan kahraman silah arkadaşlarımızdan 9’unun şehit olduğu, 4 kahraman silah arkadaşımızın ise yaralandığı belirlenmiştir. 
Yaralı personelimizin hastaneye sevk edilmelerine yönelik çalışmalar devam etmektedir. 
Bizleri derin bir acı ve üzüntüye boğan bu elim olayda şehit olan kahraman silah arkadaşlarımıza Allah’tan rahmet, değerli ailelerine, yakınlarına, Türk Silahlı Kuvvetleri ile Asil milletimize başsağlığı ve sabır, yaralı personelimize acil şifalar diliyoruz. 

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

"KORGENERAL OSMAN ERBAŞ ŞEHİT OLDU"

MHP Elazığ İl Başkanı Semih Işıkver Twitter hesabından, "Türk Milletinin asil evladı,
Büyüğümüz, Ağabeyimiz, 8. Kolordu Komutanı Korg. Osman Erbaş Paşanın içinde bulunduğu helikopter Bitlis’te düşmüş, paşamızın da aralarında olduğu 9 kahraman şehadet şerbeti içmiştir. Acımız tarifsizdir.. 
Türk Milletinin başı sağolsun.." ifadelerini kullandı. 

AKP Sözcüsü Ömer Çelik, "Bitlis’ten Tatvan’a giden askeri helikopterin kazaya uğraması sonucu 9 kahraman askerimiz şehit oldu, 4 askerimiz yaralandı. Milletimizin ve Kahraman Silahlı Kuvvetlerimizin başı sağolsun. Şehitlerimize rahmet olsun. Yaralılarımıza acil şifa diliyoruz" dedi.

AKP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Mücahit Yanılmaz, "Elim bir helikopter kazası sonucu büyük teessürle şehadet haberini aldığım, Elazığ Belediye Başkanı olduğum süreçte beraber mesai yaptığımız, 8. Kolordu Komutanımız Osman Erbaş’a ve beraberindeki askerlerimize Rabbim’den rahmet diliyorum. Mekanları cennet, makamları âli olsun" dedi.

AKP Elazığ Milletvekili Tolga Ağar Twitter hesabından, "Bitlis’in Tatvan ilçesinde askeri helikopterin düşmesi sonucu şehit olan Elazığ 8. Kolordu Komutanımız Korgeneral Osman Erbaş’a ve şehit askerlerimize Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum.

Milletimizin başı sağolsun" diye yazdı.

SABIKALI HELİKOPTER

Kara Kuvvetleri´nde 1996’dan bu yana görev yapan Fransız-Alman ortak tasarımı AS532 Cougar helikopterlerinin ülkemizde daha önce karıştığı 3 kazada 28 asker şehit olmuştu, bugünkü kazayla birlikte bu sayı 37’e yükseldi.Cougar helikopterlerin ilk kazası 4 Haziran 1997 tarihinde meydana geldi. Kuzey Irak´taki operasyona katılan askerleri taşıyan helikopter, Zap Bölgesi´nde bölücü terör örgütü tarafından atılan füze ile vuruldu. 11 asker şehit oldu. Envantere yeni giren helikopterlerin füze koruma sistemi olmadığından tüm Cougar tipi bu helikopterler batıdaki birliklere verildi. Füze koruma sistemlerinin takılmasının ardından Cougar´lar tekrar Güneydoğu´ya döndü.

İkinci kaza, Isparta´nın Eğirdir İlçesi´nde 29 Nisan 2003´te oldu. Eğitim uçuşundaki AS532 Cougar helikopteri yüksek gerilim hattına takılarak düştü. Kazada 4 asker şehit oldu. Bir asker de ağır yaralandı.

Üçüncü kaza 31 Mayıs 2017 yılında meydana geldi. Şırnak’ın Uludere ilçesi Şenoba beldesinden kalkan, içinde biri general rütbeli askerlerin de bulunduğu Coogeer tipi helikopter kalkıştan 3 dakika sonra yüksek gerilim hattına takılarak düştü. Düşen helikopterde Tümgeneral Aydoğan Aydın ve 2’si Albay olmak üzere 13 askerimiz şehit oldu.

21 ASKER TAŞIYABİLİYOR

Alımına 1993’te karar verilen AS532’lerden ilk aşamada 20 adet satın alındı. Fransa’da imal edilen helikopterler Kara Kuvvetleri’ne 1996’dan itibaren teslim edilmeye başlandı. Bunu 1995’teki ikinci alım anlaşması izledi. Ankara’da TAI tesislerinde üretilen 30 adet AS532’nin 20’si Hava Kuvvetleri’ne arama kurtarma, kalanlar ise Kara Kuvvetleri’ne verildi.

Toplam 21 tam teçhizatlı asker taşıyabilen AS532 Cougar’lar, 842 kilometre menzilli. Saatte 278 kilometre hıza çıkabiliyor. Çift motorlu helikopterin uçuş ekibi iki pilot ve bir teknisyenden oluşuyor.

'OLAY TEKNİK ARIZA KAYNAKLI'

Altınbaş Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Eray Güçlüer şu bilgileri aktardı:

"Pilot bu arızayı anladı ve iniş yapmaya çalışırken normale göre iyi bir iniş yaptığını görüyoruz. Ama insanlar için bu iniş olumsuz. 2 yaralı askerin kurtarılmasının nedeni iniş hızının yere yaklaşırken düşmüş olması. Bu da tabii olayın tamamen teknik bir arıza nedeniyle göstermesinden kaynaklı. Fikir yürütülüyor. 

Son derece gelişmiş bir helikopter, TSK ihtiyaç duymuş, Bingöl'den Tatvan'a intikal gerçekleştiriyor. Bu helikopter üst derece teknolojiye sahiptir. Helikopterlerin kabiliyetleri çok yüksektir ama bir o kadar da çok risklidir. TSK bu helikopterlerin bakımlarını çok iyi yapmaktadır. Çok yüksek coğrafya, dar vadiler dik yamaçlara sahip bir arazi. 3 bin rakıma çıkıldığında rüzgarın da etkisiyle -30'a düşebiliyor. Bir anlık bir hususla bu tarz arızalarla karşılaşılabiliyor."

İşte Türkiye'yi yasa boğan askerlerimizin isimleri;

  1. Korgeneral Osman Erbaş
  2. Topçu Asb.Kd.Çvş. Nazmi Yılmaz
  3. İsth.Alb. Şentürk Aydınyer
  4. Per.Bnb. Alptekin Köprülü
  5. Bkm.Yzb. Salih Sarıoğlu
  6. Huk.Yzb. Ender Uzunçakmak
  7. Bkm.Asb.Kd.Bçvş Mehmet Demir
  8. Mu.Asb.Kd.Üçvş Ömer Umulu
  9. P.Uzm.Çvş Hakan Gül
  10. Tayfun Kureş
  11. Gökhan Uysal
  12. Şükrü Karadirek
  13. Tolga Demirci

Not: Listedeki isimler düşen helikopterdeki kahraman askerlerimizin isimleridir. Şehit olan askerlerimizin hangileri olduğu bilgisi henüz netleşmedi.

Kaynak: KRT TV

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.