Başkanvekilliği kura sonucu belli oldu

Başkanvekilliği kura sonucu belli oldu

İzmir Menemen’de Belediye Başkanvekilliği için yapılan ikinci kura çekimini AKP adayı Aydın Pehlivan kazandı. Belediye Meclisinde çoğunluk CHP'de olmasına rağmen Menemen Belediyesi AKP'ye geçti. Daha önceki kuradan CHP’li Deniz Karakurt çıkmış, AKP kuraya

İzmir Menemen Belediyesi'nde başkanvekili için kura çekimi İzmir Valiliği'nin Vali Yardımcısı Hulusi Doğan’ı Menemen Belediye Başkanvekili olarak görevlendirmesiyle gerçekleşti. Kura çekiminde bu kez, isimler A4 kağıdına yazılıp, siyah torbanın içine konuldu. Çekimi, Vali Yardımcısı Doğan gerçekleştirdi.

CHP’li Deniz Karakurt ve AKP’li Aydın Pehlivan’ın yarıştığı kurada Aydın Pehlivan’ın adı çıktı. Kurada AKP'li Pehlivan'ın çıkmasının ardından AKP'li isimler tekbir getirdiği görüldü. Sonucun açıklanmasından sonra CHP’li meclis üyeleri salonu terk etti.

Kuranın ardından belediye önünde CHP'liler ve AKP'liler arasında gerginlik yaşandı.

CHP'DEN ÇOK SERT YANIT

Menemen'de tekrarlanan kurada başkanvekilliğine AKP'li Aydın Pehlivan'ın seçilmesine CHP'den sert tepki geldi. Açıklama yapan CHP'liler, kuranın hukuk dışı olduğunu savundu. CHP'nin başkanvekili adayı Deniz Karakurt, "Menemenlilerin milli iradesi satılmıştır, gasp edilmiş, çalınmıştır" dedi. CHP İl Başkanı Deniz Yücel de kura sonucu ile ilgili hukuki tüm haklarını kullanacaklarını söyledi.

Menemen'de tekrarlanan kurada başkanvekilliğine AKP'li Aydın Pehlivan'ın seçilmesine CHP'den sert tepki geldi. Topluca açıklama yapan CHP'liler, kuranın hukuk dışı olduğunu dile getirdi. CHP'nin başkanvekili adayı Deniz Karakurt, "Menemenliler’in milli iradesi satılmıştır, gasp edilmiş, çalınmıştır" dedi.

AKP adayının seçildiği kuranın ardından CHP'liler ortak bir basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasına CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun'un yanı sıra CHP İl Başkanı Deniz Yücel, CHP başkanvekili adayı Deniz Karakurt'un yanı sıra CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter, CHP'li ilçe belediye başkanları, ilçe başkanları ve CHP'li meclis üyeleri de katıldı.

MİLLİ İRADE GASP EDİLMİŞ, ÇALINMIŞTIR

CHP'nin başkanvekili adayı Deniz Karakurt şöyle konuştu:

"Menemenlinin milli iradesi satılmıştır, gasp edilmiştir, çalınmıştır. Biz dün buradaydık, bugün de buradayız, yarın da buradayız. Hukuk mücadelemiz devam ediyor. Mahkeme sonucu beklenmedi. Ama mahkeme devam edecek. Ve ben Türk adaletine inanıyorum. Bizim lehimize davanın sonuçlanacağına inancım sonsuz. Bugün yapılan işlem usulsüz bir işlemdi. Yarın kuradan çıkarsan ne olacak diye soruldu. Ben kuradan çıksam da dava açacaktım. Asıl ben şimdi merak ediyorum. O arkadaşımız çalarak o koltuğa nasıl oturacak. Biz millet ittifakı olarak davamızın arkasındayız. Hiç kimse meraklanmasın.”

ADALETTEN NASİBİNİ ALMAYAN ANLAYIŞ...

CHP İl Başkanı Deniz Yücel de şunları söyledi:

“Adında adalet olan ancak adaletten nasibini almayan anlayış, Menemenli hemşerimizin iradesini çaldı. Daha önce açılan dava devam ediyor. Bu yapılan kura işlemi yapılmadan önce işlemin hukuksuz olduğunu ifade etti. Bugün çekilen kura sonucu ile de hukuki olarak tüm haklarımızı kullanacağız. Ama burada bir haksızlık, adaletsizlik var. Burada Danıştay'ın kararlarına, idari yargılama usül kanundaki esaslara aykırı verilen ve tamamen nokta atışı hazırlanan bir yürütmeyi durdurma kararı sonucunda zaten çekilmiş olan, hiçbir hile, şaibe tesisi olmayan kura çekimi bugün tekrarlandı. Bunu Menemen'de yaşayan tüm hemşerilerimize tek tek anlatacağız. Mücadelemiz hukuki, siyasi mecrada sonuna kadar devam edecek.”

NE OLMUŞTU?

Menemen Belediye Başkanı Serdar Aksoy'un "zimmet ve irtikap" suçlarından hakkında yürütülen soruşturma nedeniyle İçişleri Bakanlığınca görevden uzaklaştırılmasının ardından Belediye Meclisindeki oylamada 4. turda da sonuç alınamayınca yapılan kura çekiminde Belediye Başkan Vekilliği görevine Deniz Karakurt getirilmişti.

AK Parti'nin adayı Aydın Pehlivan'ın seçimde cam kavanoz içinde yapılan kura çekiminin usule aykırı olduğu gerekçesiyle yaptığı başvuru üzerine İzmir 2. İdare Mahkemesi, usule aykırı olduğu gerekçesiyle kura çekiminin yürütmesini durdurmuştu.  CHP'lilerin yürütmenin durdurulması kararına karşı yaptığı itirazı İzmir Bölge İdare Mahkemesi reddetmişti.

Belediye Meclisinin 4 Ocak'ta planlanan toplantısı, CHP ve İYİ Partili üyeler katılmayınca yapılmamış, 7 Ocak'taki meclis toplantısında da CHP ve İYİ Partili üyelerin oylarıyla kura çekimi gündemden çıkarılmıştı. 

Kura çekiminin ikinci kez yapılamamasının ardından İzmir Valiliği tarafından sürecin tamamlanması için Başkan Vekili olarak İzmir Vali Yardımcısı Hulusi Doğan görevlendirilmişti. Doğan'ın dün olağanüstü topladığı mecliste yeterli çoğunluk sağlanamamış ve meclis, bugün kura çekimi gündemiyle ikinci kez olağanüstü toplantıya çağrılmıştı.

Kaynak: KRT TV

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.