AK Parti'den TBMM'ye sürpriz Mısır teklifi

AK Parti'den TBMM'ye sürpriz Mısır teklifi

Mısır'daki darbeyle birlikte iki ülke ilişkilerinin 8 yıl boyunca gergin sürmesinin ardından bugün normalleşme sürecini başlatacak sürpriz bir adım atıldı. AK Parti, Türkiye ile Mısır arasında dostluk grubu kurulmasına ilişkin Meclis Başkanlığı'na kanun t

Mısır'daki darbeyle birlikte iki ülke ilişkilerinin 8 yıl boyunca gergin sürmesinin ardından bugün normalleşme sürecini başlatacak sürpriz bir adım atıldı. AK Parti, Türkiye ile Mısır arasında dostluk grubu kurulmasına ilişkin Meclis Başkanlığı'na kanun teklifi verdi.

AK Parti, Mısır’da 2013 yılında Sisi tarafından gerçekleştirilen darbe sonrası Türkiye tarafından kaldırılan dostluk grubunun yeniden kurulması için TBMM Başkanlığı’na başvuru yaptı.

AK Parti Grup Başkanvekili Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) basın toplantısı düzenleyen Bülent Turan, gündeme ilişkin açıklamalarda bulunduğu sırada "AK Parti Grubu olarak, Türkiye Cumhuriyeti ile Mısır arasında dostluk grubu oluşturulmasına ilişkin teklifimizi bugün Meclis Başkanlığımıza veriyoruz" dedi.

MECLİS BAŞKANI’NDAN AÇIKLAMA: BEN GÜMDEME GETİRDİM 

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Türkiye, Mısır ve Libya Parlamentolararası Dostluk Grubu kurulması için, AK Parti tarafından yapılan başvuruya ilişkin açıklama yaptı.  

Dostluk grubu kurulmasına ilişkin öneriyi kendisinin gündeme taşıdığını ifade eden Şentop, şunları söyledi:

"Parlamenter diplomasisinin en önemli ayağı dostluk grupları. Bizim Meclisimizde birçok ülkeyle ilgili olarak kurulmuş dostluk grupları var. Bunların arasında Libya ve Mısır yoktu. 

Genel sebepler dışında; ayrıca karşı ülkenin parlamentosunda da bir dostluk grubu kurulma ihtimali dikkate alınıyordu, dostluk gruplarının oluşumunda. Ben bazı arkadaşlarımla konuşmuştum, geçen hafta. 

Mısır ve Libya için de bir dostluk grubunun kurulması önemli. Çünkü parlamenter diplomasinin öncü grubu, dostluk gruplarımız. Birçok alanda parlamentolararası temaslar kurulurken, bunların başlangıcı ve sürdürülmesi dostluk grupları eliyle oluyor. 

Bu sebeple bunun çok faydalı olacağını düşündüm. Bu bakımdan bugün dostluk grubu kurulması yönünde bir adım atılmasını memnuniyetle karşıladım."

NE OLMUŞTU?

4 Temmuz 2013 yılında o dönemin Genelkurmay Başkanı Abdülfettah Sisi tarafından gerçekleştirilen ve Müslüman kardeşler iktidarını deviren darbe sonrası Türkiye ile Mısır ilişkileri gerilmişti. Muhammed Mursi ve Müslüman kardeşler destekçileri tarafından kullanılan Rabia işareti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından seçim sloganı haline getirilmişti. 8 yıl boyunca gergin devam ilişkiler, Doğu Akdeniz'de yaşanan gelişmelerle birlikte yumuşamaya başlamıştı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada iki ülke arasında önce istihbaratlar arasında açılan kanalın dışişleri bakanlıkları aracılığıyla devam etmesi konusunda mutabık olunduğunu belirtmişti. Ayrıca Çavuşoğlu, siyaset ve diplomaside bazen kırgınlıklar olabileceğini ancak ortak niyet konulduktan sonra ilişkilerin daha kolay ilerleyeceğini vurgulayarak "Mısır Türkiye'den bir heyeti davet etti. Mayıs başında bir heyet Mısır'a gidecek" açıklamasında bulunmuştu.

Kaynak: Karar Gazetesi

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.