7 yılın sonunda 7 milyonluk ceza

7 yılın sonunda 7 milyonluk ceza

Sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımlarla yatırımcıları yanlış yönlendiren TBMM Başkanı AKP’li İsmail Kahraman’ın yeğeni Harun Kahraman 7.2 milyon TL ceza aldı.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), eski TBMM Başkanı AKP'li İsmail Kahraman'ın yeğeni Harun Kahraman'a 7 milyon 217 bin TL idari para cezası kesti.

SPK'nın önceki gün yayımladığı bültende cezaya neden olan eylemin “@kahraman_harun Twitter hesabı üzerinden Borsa İstanbul'da işlem gören GEREL hisselerine ilişkin takipçilerine ‘al' veya ‘tut' tavsiyesi verdikten hemen sonra mülkiyetinde bulunan GEREL paylarını satması” olduğu belirtildi.
 
PİYASA BOZUCU

Sözcü'de yer alan habere göre; ceza, SPK'nın Piyasa Bozucu Eylemler Tebliği'nin 6. Maddesi'nin 4. Fıkrası'na dayandırıldı. Söz konusu fıkrada şu ifadeler yer alıyor:

“Sermaye piyasası araçları hakkında gazete, televizyon, internet veya benzer nitelikte kitle iletişim araçları kullanarak yorum veya tavsiyede bulunduktan sonra, yorum veya tavsiyesini değiştirinceye kadar veya her halükarda 5 iş günü içerisinde, alım veya tut tavsiyesi verdiği halde satmak ya da satım tavsiyesi verdiği halde almak piyasa bozucu eylem olarak değerlendirilir.”

BU YIL ÜÇÜNCÜ CEZA

Kahraman'a 22 Nisan 2020'de aynı maddeye dayanarak ve aynı eylem gerekçesiyle ama bu defa PETKİM hisseleriyle ilgili olarak 1 milyon 175 bin TL ceza kesilmişti. Kahraman'a 30 Eylül 2020'de yine aynı maddeden aynı eylem gerekçesiyle ama bu defa da Net Holding hisseleriyle ilgili olarak 1 milyon 175 bin TL idari para cezası kesilmişti.

CEZALAR ARTIRILDI

Bu yıl Borsa İstanbul'a yüz binlerce bireysel yatırımcı kayıt yaptırırken, SPK da denetimleri ve cezaları artırdı.  SPK, 4 Kasım 2020'de ilk kez Telegram grubuna katılarak piyasa dolandırıcılığı yapan isimlerle hareket eden kişilere de 6 ay işlem yasağı vermişti.
 
2019'un tamamında 42.8 milyon TL'lik ceza kesen SPK, bu yılın ilk yarısı dolmadan bu rakamı aşmış ve 45 milyon TL'lik ceza kesmişti.

7 YILDIR YAPIYORDU

Samanyolu Televizyonu'nda (STV) muhabir olarak görev yaparken, borsa yatırımcısı olan, ardından “profesyonel” olarak bu işe yönelen Harun Kahraman, 2014 yılından bu yana sosyal medya platformu Twitter üzerinden paylaşımlar yapıyor. O tarihten bu yana yaptığı işlemlerin görüntülerini paylaşan, hisse senetlerini aldığı şirketlerin isimlerini vererek hedef fiyat konusunda yönlendirmeler yapan Harun Kahraman'ın yıllardır süren bu eylemlerini 2020 yılına gelene kadar göz yumuluyordu.

Kaynak: KRT

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.