NCR Hastanesi'nde aşı öncesi yapılması gereken test önerileri

NCR Hastanesi'nde aşı öncesi yapılması gereken test önerileri

"Gaziantep Özel NCR Hastanesi, vatandaşları antikor testinin önemi hakkında bilgilendirerek, bu testin yapılmasının önemine dikkat çekti. Hastanede yapılan yazılı açıklamada neden antikor testi yapılması gerektiği de vurgulandı."

Gaziantep Özel NCR Hastanesi, vatandaşları antikor testinin önemi hakkında bilgilendirerek, bu testin yapılmasının önemine dikkat çekti. Hastanede yapılan yazılı açıklamada neden antikor testi yapılması gerektiği de vurgulandı.

AŞIDAN ÖNCE ANTİKOR TESTİ YAPILMALI

Gaziantep Özel NCR Hastanesi'nden yapılan yazılı açıklamada, ‘’Daha önce koronavirüs geçirmiş ve bağışıklık kazanmış hastada aşı ters reaksiyona neden olabilir. Aşı olmak isteyenler önce mutlaka antikor testi yaptırmalıdır.’’ İfadelerine yer verildi.

AÇIKLAMADA AYRICA ŞU GÖRÜŞLERE YER VERİLDİ:

ANTİKOR TESTİ NEDİR?

Antikorlar, bağışıklık sistemimizin vücudumuza yönelik tehditleri tanımlamasına ve ortadan kaldırmasına yardımcı olan proteinlerdir. Bağışıklık sağlanması durumunda da gelecekte de aynı virüse karşı korumasına yardımcı olur. Covid-19 pandemi yaşadığımız bugünlerde sıkça söz edilen “antikor testleri” kişinin SARS-CoV-2 virüsü ile karşılaşıp yanıt oluşturup oluşturmadığını anlamak için kanda bu protein yapıların saptanmasına yönelik testtir. “Antikor testi neden yapılır?” sorusunun yanıtı; kişinin kanında antikoru aranan hastalığı geçirip geçirmediğini belirlemektir.

ANTİKOR TESTLERİ KİMLERE YAPILMALIDIR?

• Covid-19 hastalığını geçirenlerde bağışıklık gelişip gelişmediğini değerlendirmek için,

• Hastalığı klinik belirti göstermeden (asemptomatik) geçirenler çoğunlukta olduğu için antikor taşıyanları tespit etmek için,

• Normal çalışma düzenine hazırlanan fabrikalar, bankalar, okullar, zincir markalar çalışanlarının taranması amacıyla,

• Toplumda belli sayıda kişi veya grupların taranması ile toplumun yüzde kaçının bağışıklık kazandığının tespiti için antikor testleri yapılmaktadır. Dünyada yapılan benzer çalışmalarda, toplum bağışıklığının %5-9 arasında olduğu bilinmektedir.

COVİD-19 ANTİJEN TESTİ

Kişinin anlık olarak hasta olup olmadığını belirleyen testlere antijen testi adı verilir. Antijen testleri, kişinin akut enfeksiyona sahip olup olmadığını gösteren testlerdir. Antijenleri vücuttaki hastalıklı hücreler ve antikorları da bu hastalıkları hücreler ile savaşan proteinler olarak tanımlayabiliriz. Antikorlar, ortaya çıkan antijenlerin üzerlerine yerleşerek onları etkisiz hale getirmek ile görevlidirler.

Hastalığın saptanması için öncelikle antijen testi yapılması gerekir. Daha sonra vücudun bu hastalık ile savaşını izleme amacı ile antikor testleri yapılır. Antikor testleri, hastalığın seyri ve bağışıklık sisteminin gidişatı hakkında fikir verirken, antijen testleri sadece hastalığın var olup olmadığını saptamak için yapılırlar.

ANTİJEN TESTİ NASIL YAPILIR?

Son zamanlarda gelişen yeni yöntemler ile testi kişinin kendi evinde yapması da mümkündür. Genellikle boğaz sürüntüsü yöntemi ile evde uygulanabilen bu testlerin sonuçları hastanın kendi durumu hakkında bir fikir edinmesine yardımcı olabilir.

Evde test yapmayı seçen hastaların test sonuçlarının pozitif çıkması durumunda direkt olarak doktorları ile iletişime geçmeleri gerekir. Pozitif çıkan test sonuçları hastalık tipini göstermeyeceğinden dolayı hastanın kendi başına bir ilaç kullanması veya duruma müdahale etmesi kesinlikle doğru değildir.

Antijen testinin pozitif çıkması durumunda hastaya antikor testi uygulanır ve hastanın vücudunun var olan rahatsızlığa karşı bağışıklık düzeyi bu testin belli aralıklar ile tekrarlanması sonucu saptanır.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.