Kaplan: İşçiler, tüm sosyal hak ve güvencelerini kaybediyor

Kaplan: İşçiler, tüm sosyal hak ve güvencelerini kaybediyor

"CHP Gaziantep Milletvekili İrfan Kaplan, COVİD-19 pandemisiyle birlikte getirilen işten çıkarma yasağını delmek için işverenlerin Kod 29 ile çalışanları işten çıkarmalarını TBMM gündemine taşıyarak, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Sayın Zehra Zü

PANDEMİ DÖNEMİNDE KOD 29 İLE HAKSIZ YERE İŞTEN ÇIKARILAN VATANDAŞLARIMIZIN VEBALİ AKP HÜKÜMETİNİN BOYNUNADIR!

AKP İktidarının işçiyi, emekçiyi korumadan bir pandemi süreci yönettiğinin altını çizen Kaplan, “İşten çıkarma yasaklarını delmek için Kod 29 ile işverenler işçileri işten çıkarıyor. İşçiler, Kod 29 ile işten çıkarıldıkları takdirde tüm sosyal hak ve güvencelerini kaybediyor. Bu insafsızlıktır. AKP İktidarının yönetmeyi beceremediği pandeminin en büyük mağdurlarından biri de Kod 29 ile haksız yere işten çıkarılan vatandaşlarımızdır. Pandemi döneminde Kod 29 ile haksız yere işten çıkarılan vatandaşlarımızın vebali AKP hükümetinin boynunadır! Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bu noktada şirketlere yaptıkları denetimleri fazlalaştırmalı, bu mağduriyeti gidermek için acilen yeni bir düzenleme yapmalıdır” diye ifade etti.

İŞVERENLER KOD 29 İLE HAKSIZ YERE ÇALIŞANLARIN SİCİLİNİ LEKELİYOR!

Pandemi ile birlikte “işten çıkarılma” yasağının gelmesiyle işverenler; 4857 sayılı İş Kanununun 25/2 fıkrasında yer alan “ahlak ve iyi niyete uymayan haller/davranışlar” ile Kod 29’u kullanarak işten çıkarılma yasaklarını delmiştir.

Kod 29, “ahlak ve iyi niyete uymayan nedenler” olarak belirlendiğinden, bu kod ile işten çıkarılan çalışanlar işe iade, kıdem, tazminat, ihbar ve işsizlik ödeneklerinden yararlanamadıkları gibi; haksız yere sicilleri lekelenmektedir.

Hemen her gün, Kod 29 ile işten çıkarılan çalışanların hak gaspından ve tüm sosyal güvencelerinden mahrum edilerek;  mağdur olmaya devam etmektedir.

KAPLAN’DAN BAKAN SELÇUK’A SORULAR:

  • 2020 yılı Mart başından, önergenin cevaplanacağı tarihe kadar olan toplam süreçte, Kod 29’dan işten çıkarılan kadın sayısı kaçtır?

  • 2020 yılı Mart başından, önergenin cevaplanacağı tarihe kadar olan toplam süreçte, Kod 29’dan işten çıkarılan erkek sayısı kaçtır?

  • Son 18 yılda, yılları ayrı ayrı olarak belirtilmek suretiyle,  Kod 29’dan işten çıkarılan kadın sayısı kaçtır?

  • Son 18 yılda, yılları ayrı ayrı olarak belirtilmek suretiyle, Kod 29’dan işten çıkarılan erkek sayısı kaçtır?

  • Covid-19 ile birlikte haksız yere işten çıkarılan kişi sayısı kaçtır?

  • Son 18 yılda, Bakanlığınızca tespit edilmiş, Kod 29 ile haksız yere işten çıkarılan kişi sayısı kaçtır?

  • Covid-19 pandemisinin başından bu yana işten çıkarılmaya aykırı olarak işlem yapmış kaç şirket vardır? Bu şirketlere Bakanlığınız hangi yaptırımları uygulamıştır?

  • Covid-19 pandemisinin başından bu yana işten çıkarılmaya aykırı olarak işlem yapan şirketlere uygulanan idari yaptırım ve cezai işlemler nedir?

  • Kod 29 ile haksız nedenlerle iş feshi yapmış şirketlerin bu keyfiyetlerinin önüne geçmek için Bakanlığınızca yürütülen ya da planlanan bir çalışma var mıdır?

  • Herhangi bir kanıta dayandırılmadan tamamen pandemi ile birlikte işten çıkarılma yasağının delinmesi amacıyla kullanılan Kod 29 ile çalışanların işten çıkarılmasına yönelik önlem, denetim ve tedbiri almak için daha ne kadar bekleyeceksiniz?

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.