Suudi boykotunu delmek için ilginç yöntem: 'Made in Turkey kalktı' iddiası

Suudi boykotunu delmek için ilginç yöntem: 'Made in Turkey kalktı' iddiası

Suudi Arabistan tarafından aylardır Türk ürünlerine gayrı-resmi ambargo uygulanıyor. Söz konusu ambargoyu atlatmak için Türk ihracatçıların mallarının giriş rotalarını değiştirdiği iddia edildi.

Türk ihracatçıların Suudi Arabistan'daki Türk ürünlerine yönelik resmi olmayan ambargoyu kırmak için mallarının üzerinden 'Made in Turkey' yazılı etiketleri çıkardığı iddia edildi.

Suudi Arabistan tarafından aylardır Türk ürünlerine gayrı-resmi ambargo uygulanıyor. Söz konusu ambargoyu atlatmak için Türk ihracatçıların mallarının giriş rotalarını değiştirdiği iddia edildi.

Reuters'a konuşan bir diplomat, komşu ülkelerdeki üretimin, ihracatçıların gümrük belgeleri alması ve ürünlerden 'Made in Turkey' yazılı etiketinin kaldırılmasına imkan sağladığını söyledi. Diplomat, İhracatçıların mallarını bu şekilde Suudi Arabistan'a gönderebildiğini belirtti. 

Suudi Arabistan'a inşaat malzemesi getiren ve isminin açıklanmasını istemeyen bir ithalatçı, Reuters'a değerlendirme yaparak "Aracıların Türk mallarını başka limanlara yönlendirmesi ve ürünlerin Çin ve Avrupa'dan geliyormuş gibi evraklarda sahtecilik yapılması suretiyle bir kara pazar ortaya çıkıyor" dedi.

Ticaret verileri, Umman ve Lübnan'a gelen Türk giysi, tekstil, kimya ve mücevher ürünlerinin miktarında yüzde 200 ile 400 arası sıra dışı paralel artışlar söz konusu olduğunu gösteriyor.

NE OLMUŞTU?

Riyad, Türkiye'ye karşı bir boykotu resmi olarak açıklamasa da, geçen yıl üst düzey Suudi işadamları bunu desteklediklerini belirtmişti.

KAYNAK: REUTERS

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.