“Halkın enflasyonu” gıdada yüzde 29!

“Halkın enflasyonu” gıdada yüzde 29!

Birleşik Kamu-İş tarafından yapılan “Halkın Enflasyonu” araştırması vatandaşların mutfak harcamalarında yaşadığı ekonomik krizi gözler önüne serdi.

Döviz ve kurlardaki dalgalanmanın yansıdığı enflasyon rakamları vatandaşın mutfağındaki ürünleri daha da pahalı hale getirdi. Araştırmaya göre gıda harcamalarında son bir yıllık artış yüzde 29,2 olurken, 2021 yılının ilk 3 ayında ise yüzde 9,2 olduğu açıklandı.

Birleşik Kamu İşgörenleri Sendikaları (Birleşik Kamu-İş) Konfederasyonu Ar-Ge birimi tarafından yapılan “Halkın Enflasyonu” araştırmasının Mart ayı sonuçları kamuoyu ile paylaşıldı. Araştırmaya göre söz konusu sepet için harcanan para son bir yılda yani Mart 2020’ye göre yüzde 29,2 oranında arttı. Araştırmaya göre Türkiye’nin en yoksul kesiminin aile bütçesinin en az üçte ikisini ayırmak zorunda bulunduğu gıda fiyatları geçen aya göre yüzde 2,5 oranında yükseldi.

MART’TA MUTFAK MASRAFI YÜZDE 2,5 ARTTI

Araştırmaya göre Mart ayında yaşanan yüzde 2,5 oranındaki artışta, et-balık, yağ, sebze ve işlenmiş gıda fiyatlarındaki artış belirleyici olurken, Mart’ta ekmek, un, bulgur fiyatlarında bir önceki aya göre değişiklik yaşanmadı. Et ve balık grubu fiyatlarında yüzde 2,6, süt ve süt ürünleri ile yumurta fiyatlarında yüzde 1,7 oranında artış görüldü.  Mart ayında, geçen yılın son aylarında da hızlı bir artış yaşanan sıvı yağ fiyatlarında ise zeytinyağı fiyatlarına bağlı olarak yüzde 7,2 oranında bir yükseliş oldu. Meyve fiyatlarının yüzde 0,2 oranında azaldığı Mart ayında sebze fiyatlarında ise bir önceki aya göre yüzde 6,4 oranında yükseliş gerçekleşti. Böylece, seçilen 76 gıda maddesinden oluşturulan gıda sepetini satın alabilmek için geçen aya göre yüzde 2,5 oranında daha fazla para ödendi.

MUTFAK MASRAFI SON BİR YILDA 29,2 YÜKSELDİ

Araştırmaya göre geçtiğimiz yılın Mart ayına göre mutfak masraflarının yüzde 29,2 oranında arttığı kaydedilen araştırmaya göre, ekmek, un, bulgur, makarna fiyatlarında yüzde 25,7, et-balık fiyatlarında 12,4, süt ve süt ürünleri ile yumurta fiyatlarında yüzde 39,1 oranında artış oldu.  Bir yıl öncesine göre yağ fiyatları yüzde 40,8 oranında arttı. Meyve fiyatları yüzde 18,1 oranında, sebze fiyatları ise yüzde 55,1 oranında artış gösterdi.  Bakliyat fiyatları son bir yılda yüzde 16,5 diğer gıda fiyatları ise yüzde 13,9 oranında zamlandı.

Kaynak: Milli Gazete

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.