Fonlar ABD'de 370, Türkiye'de 47 bin dolar kazanıyor

Fonlar ABD'de 370, Türkiye'de 47 bin dolar kazanıyor

Ekonomist Mahfi Eğilmez Türkiye'ye son dönemde giren yüksek döviz girdisinin nedenlerini bir örnekle açıkladı.

Dolar kurundaki dalgalı seyir, Merkez Bankası'nın fazileri, yükseltmesi Türkiye'ye giren döviz miktarını artırdı.Ekonomist Mahfi Eğilmez Türkiye'de son dönemde giren yüksek döviz dalgasının nedenlerini kişisel bloğunda açıkladı.

MAHFİ EĞİLMEZ FAİZDEKİ KARA DELİĞİ AÇIKLADI

Mahfi Eğilmez verdiği örnekte Amerikalı bir fonun yatırım taktiğini gösterdi.  Eğilmez, " 1 milyon doları olan bir Amerikalı fon düşünelim. Bu parayı bir ay süreyle Amerikan tahviline yatırsa kazancı ne olur, Türk tahviline yatırsa kazancı ne olur? Yanıtını aradığımız soru bu. Bu soruya yanıt verebilmek için eldeki verileri bir tabloya dökelim.

Tablo bu fonun ABD’de bir aylık mali yatırım yaparak sadece 370 dolar kazanacak yerde Türkiye’de bir aylık mali yatırım yapması halinde ise 47.867 dolar kazanacağını, Türkiye’de yapacağı mali yatırımın 47.497 dolar daha fazla kazanç sağlayacağını ortaya koyuyor.” İfadelerini kullandı.

YÜKSEK FAİZ SİSTEMİ ÜLKEYİ SÖMÜRÜYOR

Türkiye, faizli ekonomi modeli nedeniyle yıllardır para baronlarının, bankerlerin uğrak borsası konumuna geldi. Merkez Bankası'nın uyguladığı yüksek faizleri değerlendiren küresel yatırımcılar kendi ülkelerinde kazanamayacakları paraların katbekat fazlasını Türkiye'de 1 ayda kazanıyor. Hal böyle olunca yukarıda belirtilen örnekteki kurnaz yatırımcılar gibi milyonlarca kişinin emekleri faiz yoluyla para baronlarına haksız kazanç olarak gidiyor.

Kaynak: Milli Gazete

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.