Ali Babacan’dan Erdoğan’a ‘rezerv’ tepkisi

Ali Babacan’dan Erdoğan’a ‘rezerv’ tepkisi

Ali Babacan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a rezervler konusunda tepki gösterdi.

Merkez Bankası’nın dolar rezervlerindeki erime devam erken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın rezervler konusunda yaptığı açıklama yeni tartışmalara neden oldu.

CHP'nin “128 milyar doları buharlaştırdılar” açıklamasına ilişkin konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Merkez Bankası tarafından yapılan döviz işlemlerinin “planlı ve kontrollü” olduğunu savundu ve şu andaki rezervlerinin 95 milyar dolar olduğunu öne sürdü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan “Göreve geldiğimizde 23.5 milyar dolar döviz rezervi vardı Merkez Bankası’nın şimdi 95 miyar dolar rezervimiz var. Ama bir rakam daha söyleyeceğim. Başbakanlığım döneminde bu döviz rezervi 132 milyar dolara çıktı ondan sonra bir düşüşle 95’e indik. Biz yeniden 132’ye de çıkarız, 200’e de çıkarız” açıklamasında bulundu.

Ancak, Merkez Bankası verilerine göre dolar rezervleri 48 milyar dolar ekside gözüküyor. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a rezervler konusunda bir tepki de DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’dan geldi.

Babacan, “Merkez Bankası ‘şu kadar döviz satıyorum’ demedi. Piyasaya müdahale görüntüsü oluşmasın diye şeffaf olmayan yöntemleri kullandılar. Tam bir tiyatro” dedi.

Babacan şunları söyledi:

 

“Bir kazanan vardır; bir de çarçur eden… Biz bu milletin alın terini biriktirdik; devletin sağ cebini de sol cebini de doldurduk. Partili cumhurbaşkanı ve akraba bakan el ele verip Merkez Bankası’nın rezervlerini harcadı, biriktirdiği yedek akçeyi bir gecede sıfırladı. 
Sayın Erdoğan bütün yetkiyi kendine istedi, sonra hem faiz hem de kur arttı. 130 milyar dolarlık döviz satışıyla kuru belli bir noktada tutmaya çalıştılar. Onu da yapamadılar. O zaman siz 130 milyar dövizi niye sattınız? 
Döviz satışı için ‘hepsi kayıtlı’ diyor. Yok bir de kayıt dışı yapsaydınız. Şeffaf olmadı. Merkez Bankası ‘şu kadar döviz satıyorum’ demedi. Piyasaya müdahale görüntüsü oluşmasın diye şeffaf olmayan yöntemleri kullandılar. Tam bir tiyatro. 
Sayın Erdoğan, faizi dönüp Cumhurbaşkanı Erdoğan’a mı şikâyet ediyor? ‘Şu Erdoğan’a söyle de faizleri düşürsün’ mü diyor? Yetki elinizde, buyurun düşürün. Kimi kime şikâyet ediyorsunuz?”

Kaynak: Milli Gazete

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.