Akaryakıt zammı enflasyon oranını ne kadar etkileyecek?

Akaryakıt zammı enflasyon oranını ne kadar etkileyecek?

Akaryakıt zammın enflasyona ne oranda yansıyacağı merak konusu. Dünya gazetesi yazarı Alaattin Aktaş akaryakıtta ÖTV'ye yapılan zammın TÜFE'ye binde 1.28 oranında yansıyacağını belirtti.

Geçen ay benzindeki ÖTV tutarına yüzde 54, motorine yüzde 88 ve LPG'ye yüzde 188 oranında yapılan zammın enflasyona ne oranda yansıyacağı merak konusu. 

Dünya gazetesi yazarı Alaattin Aktaş, akaryakıtta ÖTV'ye yapılan zammın enflasyona yansıma oranı ihtimaliyle ilgili, "Akaryakıta 20 Mayıs'ta yapılan yüzde 10 dolayındaki zamdan TÜFE'ye doğrudan yalnızca binde 1.28 düzeyinde yansıma olacak Bu zam haziranda ise TÜFE'ye binde 2.49 oranında yansıyacak" yorumunu yaptı.

"Perşembe günü açıklanacak TÜFE'nin yüzde 1.50, Yİ-ÜFE'nin yüzde 2.50 dolayında gelmesi bekleniyor. Yıllık oranlar böylece bir miktar daha artacak; TÜFE yüzde 17.30, Yİ-ÜFE yüzde 36 dolayına çıkacak" tespitinde bulunan Aktaş, yazısını şu satırlarla sürdürdü:

"Akaryakıttaki ÖTV tutarlarının geçen ay benzinde yüzde 54, motorinde yüzde 88, LPG’de yüzde 188 artırılmasıyla birlikte bu ürünlere yüklü zamlar geldi. 20 Mayıs'tan geçerli olmak üzere benzine yüzde 9.1, motorine yüzde 11.5, LPG’ye ise yüzde 9.5 zam yapıldı. Malum; akaryakıt zammı tüketiciye iki türlü yansır.
Araç sahibi olanlar akaryakıt istasyonlarına gittiklerinde daha çok ödeme yapar, yani doğrudan yansıma.
Hayatında hiç araç sahibi olmamış ve olamayacak durumdakiler de bu zamdan nasibini alır, yani dolaylı yansıma. Dolaylı etki, hiç kuşku yok ki aracına benzin koyarken bu zammı doğrudan hisseden için de geçerlidir.
TÜFE’de benzin yüzde 1.1553, motorin yüzde 1.6636, LPG ise yüzde 0.9433 ağırlığa sahip bulunuyor. TÜİK, benzin ve motorin fiyatını günlük olarak takip ediyor. Bir başka ifadeyle bu ürünlerin fiyatı ilgili ayın TÜFE’sine gün ağırlıklı olarak yansıyor. LPG’de ise haftada bir kez fiyat derleniyor.
Buna göre benzin ve motorin zamları mayıs ayı endeksine üçte bir ağırlıkla yansıyacak. LPG zammının ise haftanın hangi günü fiyat derlendiğine bağlı olarak yüzde 50 ya da yüzde 25 oranında yansıması söz konusu. Aslında LPG’deki yansımanın yüzde 50 ya da 25 olması çok da fark yaratmayacak.
Benzin, motorin ve LPG’ye gelen yüzde 9.1, yüzde 11.5 ve yüzde 9.5’lik zamlar mayıs ayı tüketici fiyat endeksine doğrudan ancak binde 1.28 oranında yansıyacak."

 

Kaynak: Milli Gazete

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.