MEB kamu kaynaklarını özel okullara akıtıyor

MEB kamu kaynaklarını özel okullara akıtıyor

Milyonlarca öğrencinin uzaktan eğitime erişemediği dönemde MEB özel okullara yönelik teşvik paketini açıkladı. Eğitim Sen’li Yıldırım “Siyasi iktidar kamu kaynaklarını sermayeye ve özel okul sahiplerine aktarıyor” dedi.

Özel mesleki ve teknik Anadolu liselerinde 2020-2021 eğitim öğretim yılında öğrenim görecek öğrencilere verilecek teşvik paketi Resmi Gazete’de yayımlandı.

Birgün'den Meral Danyıldız'ın haberine göre; milyonlarca öğrenci uzaktan eğitime erişme problemi yaşarken, kaynaklarını özel eğitime teşvik amacıyla kullanan Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) söz konusu uygulamayı bu yıl da gerçekleştirdi.

Buna göre, özel mesleki ve teknik Anadolu liselerinde öğrenim görecek öğrencilere seçtikleri bölümlere göre olmak üzere 5 bin liradan 8 bin liraya kadar destek verilecek. İlkokullarda bu miktar 4 bin 165 TL, ortaokullarda ise 4 bin 849 TL şeklinde gerçekleşecek.

DEVLET ÖZEL SEKTÖRE YÖNLENDİRİYOR

Konuyu BirGün’e değerlendiren Eğitim Sen İstanbul 4 No’lu Şube Başkanı Yurttaş Yıldırım, kamu kaynaklarının sermayeye ve özel okul sahiplerine aktarıldığını söyledi.

Bütün yurttaşların verdiği vergilerin siyasi iktidar eliyle belirli kesimlere devredildiğini söyleyen Yıldırım, şöyle konuştu: “Bu meselenin iki boyutu var. Birinci boyutu, kamu kaynaklarının sermayeye ve özel okul sahiplerine aktarılması. İşin bir diğer boyutu, kamusal bir hizmet olan eğitimin özelleştirilmesi sürecinde devlet tarafından teşvik edilmesi. Devlet kamusal sorumluluklarını, eğitim ve sağlık gibi temel sorumluluklarını kendi sırtından atarak bu teşvikler üzerinden halkı özel sektöre yönlendirmek için kullanıyor.”

MİLYONLARCA ÖĞRENCİ EĞİTİME ERİŞEMİYOR

Kamu okullarında okuyan öğrencilerin özellikle salgın döneminde çok ciddi eksiklikleri varken bu kaynakların özel okullar için kullanılıyor olmasının kabul edilebilir bir durum olmadığını aktaran Yıldırım, “Milyonlarca öğrencinin hâlâ sürmekte olan uzaktan eğitime erişimi yok. Öğrenciler ve eğitim emekçileri bilgisayar, tablet, internet erişimi noktasında ciddi sıkıntılar yaşıyor” dedi. Yıldırım, sözlerini şu ifadelerle noktaladı: “Uzaktan eğitime erişimde eksikliklerin giderilmesi gerekirken siyasi iktidar geçmişteki alışkanlıklarını sürdürüyor, kamu kaynaklarını özel sektöre harcamaya devam ediyor. Bunun bir an önce sonlandırılması gerektiğini ve özel sektöre yönelik teşvik paketlerinin kaldırılması gerektiğini düşünüyoruz.”

BAKAN ‘KALDIRILACAK’ DEMİŞTİ

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, 2018’de katıldığı TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, 2019’da eğitime ayrılması öngörülen bütçeyi sunmuştu.

Komisyonda yaptığı konuşmada Selçuk, özel öğretime teşvik uygulamasını kademeli olarak azaltarak kaldırılacağını söylemişti. Bakan Selçuk gerekçesini ise ‘dezavantajlı durumdaki devlet okullarına daha nitelikli hizmet’ olarak göstermişti.

Kaynak: KRT

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.