Türkiye'yi kınıyoruz

Türkiye'yi kınıyoruz

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın S400'lerin kullanımına ilişkin olarak 'ABD'ye soracak değiliz' açıklamalarının ardından ABD'den yanıt geldi. Açıklamada Yunanistan'a ilişkin uyarı yer almaması dikkat çekti.

S400'leri Sinop'ta test edildiğinin Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından onaylanmasının ardından ilk yanıt ABD Savunma Bakanlığı'ndan geldi. Pentagon'dan yapılan açıklamada Türkiye’nin 16 Ekim’deki denemesini en güçlü şekilde kınadıklarını ifade edildi..

 

YUNANİSTAN'A LAF YOK! TÜRKİYE'YE KARŞIYIZ

Bakanlık sözcüsü Jonathan Hoffman’ın açıklamasında, “ABD Savunma Bakanlığı, Türk Cumhurbaşkanı Recep Erdoğan'ın bugün teyit ettiği 16 Ekim tarihli S-400 hava savuna sistemi denemesini en güçlü şekilde kınıyor. Tutumumuz da çok açık ve sabittir: Operayonel bir S-400 sistemi Türkiye’nin ABD ve NATO müttefiki olarak taahhütleriyle bağdaşmamaktadır. Türkiye’nin güvenlik ilişkimizde ciddi risklerle sonuçlanacak bu sistemi test etmesine karşıyız. Türkiye halihazırda F-35 programından çıkarılmış durumda ve S-400’ler ikili ilişkilerde olabilecek gelişmelerin önünde önemli bir engel olmayı sürdürüyor’’ denildi.

ERDOĞAN: ABD'YE SORACAK DEĞİLİZ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın cuma namazını Üsküdar'daki Hz. Ali Camisi'nde kıldıktan sonra S400'lerin Sinop'ta test edildiğini doğrulamıştı. S400'leri kullanımına ilişkin olarak ABD'nin tavrını eleştiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu testler doğrudur yapıldı, yapılıyor ve Amerika'nın bu yaklaşımı kesinlikle bizi bağlamaz. Çünkü biz elimizdeki bu tür imkânların testini yapmayacağız da neyi yapacağız? Herhalde bunu da biz kalkıp Amerika'ya soracak değiliz. Dolayısıyla biz sadece S-400 değil, bunun dışında birçok hafif, orta, ağır silahlar bunların içinde Amerika'dan aldığımız birçok silahlar da var, bunların da testlerini yapıyoruz. Bundan sonra da yine aynı şekilde yapmaya devam edeceğiz. Bu arada tabii Yunanistan'ın elinde S-300'ler var. Bırakın testleri, kullanıyor. Oraya böyle bir şeyi Amerika soruyor mu veya söylüyor mu? Yok. Yani burada özellikle  Rusya'ya ait bir silah olması demek ki bu beyefendileri rahatsız ediyor. Biz kararlıyız, yolumuza da aynı şekilde devam ediyoruz." ifadelerini kullanmıştı.

TÜRKİYE'YE BASKIYI ARTTIRMA ÇAĞRISI

Öte yandan geçen hafta Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu Başkanı Eliot L. Engel ve Avrupa, Avrasya, Enerji ve Çevre Alt Komisyonu Başkanı William R. Keating, Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’ya mektup göndermiş ve Türkiye’nin “bölgesel saldırganlığına” ve “demokrasi dışı tavrına” karşı baskıyı arttırma çağrısı yapmıştı. Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi satın almasının ABD ve NATO’nun güvenlik çıkarlarını “ciddi biçimde tehdit ettiğinin” de belirtildiği mektupta bu durumun Türkiye’nin F-35 ortaklığından çıkartılmasıyla sonuçlandığı hatırlatılmıştı.

Kongre’nin yönetimin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı yön değiştirmesi ve S-400 yerine PATRIOT füze sistemi satın alması için ikna etme çabalarına destek verdiği belirtilen mektupta “Ancak Erdoğan bunu yapmayı reddettiği için Kongre, basın açıklamalarıyla ve Türkiye’nin S-400 satın almasını CAATSA (Amerika’nın Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Yasası) kapsamına giren önemli bir işlem olarak tanımlayan 4695 sayılı partilerüstü tasarıyı ve Ulusal Savunma Yetki Yasası’nın benzer maddesini Temsilciler Meclisi’nde neredeyse oy birliğiyle geçirerek Türkiye’ye tepki gösterdi” denildi. Ancak aylar süren gecikme ve iki partiden Kongre üyelerinin çabasına rağmen yönetimin yasaları uygulamakta çok geç kaldığı savunulmuştu.

Kaynak:https://www.milligazete.com.tr/haber/5634587/abdden-erdoganin-s-400-aciklamasina-yanit-turkiyeyi-kiniyoruz

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.