S-400'e laf ettiler! NATO da “Rus malı” skandalı!

S-400'e laf ettiler! NATO da “Rus malı” skandalı!

ABD ve Avrupa Türkiye'yi S-400'ler nedeniyle köşeye sıkıştırdı. S-400'lerin NATO sistemlerine uymadığını öne sürülürken, NATO denizaltılarında 'Rus malı' radar sistemi kullandığı ortaya çıktı!

Türkiye hava savunma sistemi ihtiyacını Rusya'dan aldığı S-400'lerle karşılamıştı. S-400'ler nedeniyle ABD'nin CAATSA yaptırımlarına maruz kalan Türkiye, F-35'lerin üretim programından da çıkarılmıştı. S-400'lerin NATO'nun silah sistemleriyle de uyumlu olmadığı gerekçesiyle Türkiye eleştiri bombardımanına maruz kalırken, 'Rus malı' kullanan ülkenin sadece Türkiye olmadığı ortaya çıktı.

NATO DENİZ ALTILARI RUS RADARLARI İLE DENİZE AÇILIYOR

Almanya merkezli Bild gazetesi Alman denizaltılarında 'Rus malı' radarların kullanıldığını "Alman denizaltıları Rus Navi ile denize açılıyor" başlığı ile manşetten okuyucularına duyurdu.

Bild gazetesi Baltık Denizi'nde Putin'in Rus savaş gemileri ile Alman kıyılarında askeri varlığını güçlendirdiğini kaydetti. Alman donanmasının Rus savaş gemilerine karşılık deniz altılarına güvendiğini söyleyen gazete, yapılan araştırma sonucunda Alman denizaltılarının her yerinde Rus şirketi tarafından geliştirilen navigasyon cihazlarıyla donatıldığını ortaya çıkarttıklarını vurguladı.

ALMANLAR ENDİŞE DUYUYOR

Rus malı navigasyon sistemlerinin askeri standardı karşılamadığını belirten gazete bir Alman deniz subayının "Elbette verilerimizin yabancı istihbarat servisleri tarafından dinleneceklerinden endişe duyuyoruz." dediğini aktardı.

Rus navigasyon cihazlarının Alman denizaltılarına nasıl girdiğini açıklayan gazete şu ifadeleri kullandı:

"Şansölye Gerhard Schröder (SPD) döneminde, Alman donanmasının yaklaşık yüz gemisi 2005 yılında Rus Transas şirketinden yeni navigasyon sistemleriyle donatıldı. Daha sonra hükümet, en modern Alman denizaltıları U 35 (2015'ten beri faaliyette) ve U 36'ya (2016'dan beri) "Navi Sailor 4100" (konum, hız, rota için navigasyon cihazı) kurdu."

RUS GENERAL BİZZAT ÖDÜLLENDİRDİ

Alman denizaltılarında kullanılan Rus malı radarların St. Petersburg merkezli Transas şirketine ait olduğunu kaydeden Bild, "Transas, Rus deniz filosunu da navigasyon sistemleriyle donattı. Bunun için de Rus Genelkurmay Başkanı General Nikolai Makarov tarafından bizzat ödüllendirildi" ifadelerini kullandı.

Transas, 2018 yılında Finlandiya merkezli Wartsila tarafından satın alındı. Ancak silahlanma bölümü yine Rusların elinde kaldı. Eski Transas mühendisleri de şimdi Rus ordusu için Silahlı İnsansız Hava Araçları (dron) geliştiriyor.

NATO SİSTEMLERİ NEDEN KULLANILMIYOR?

Alman Bild gazetesi Navigasyonların Rus malı olmasınının zararlarını ise şu şekilde açıklıyor: "Bir siber saldırıda, navigasyon verileri "geminin işlevselliği tamamen kaybolana kadar en kötü durumda" ele geçirilebilir ve manipüle edilebilir."

Yeşil Grup'un savunma sözcüsü Tobias Lindner Alman Savunma Bakanlığından, "NATO ülkelerinden bir üreticiden gelen hiçbir yazılımın neden kullanılmadığını" hızlı bir şekilde açıklamasını istedi.

Kaynak: Milli Gazete

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.