Natanz olayı kaza değil

Natanz olayı kaza değil

İran'ın uranyum zenginleştirme santrifüjlerini devreye sokmasının ardından bugün Natanz'da elektrik kesintisi meydana geldi. Siyonist İsrail gazetesi olayın arkasında İsrail'in olduğunu öne sürdü.

İran Cumhurbaşkanı Hasan  Ruhani, yeni gelişmiş uranyum zenginleştirme santrifüjlerini dün devreye sokarak yüzde 10 daha hızlı uranyum zenginleştireceğini duyurmuştu. Viyana'da görüşmeler sürerken İran'ın bu hamlesi sonrasında uranyum zenginleştirme programının merkezindeki Natanz nükleer sahasında bugün elektrikler kesildi.

Tahran yönetimi, meydana gelen olayın herhangi bir kirlenmeye veya can kaybına yol açmadığını belirtirken, Siyonist İsrail gazetesi Jerusalem Post hasarın daha büyük olduğunu öne sürdü.

Gazeteye göre 2010 yılında ABD ve İsrail tarafından geliştirilen Stuxnet bilgisayar virüsünün hedefi olan Natanz'ın bugün yine siber saldırının hedefi oldu.

Gazetenin gizli kaynaklardan elde ettiği bilgilere göre, Natanz'da meydana gelen olay bir "kaza" değil. Aynı zamanda hasar İran'ın halka sunduğundan çok daha vahim.

Gazetenin haberinde şu ifadeler yer aldı:

"Raporlara dayanarak, sözde kazanın muhtemelen İsrail tarafından gerçekleştirilen bir siber saldırıdan kaynaklandığı anlaşılıyor. Natanz geçmişte İsrail'in siber operasyonlarının hedefi oldu. 2010 yılında, Stuxnet virüsü ABD ile ortak bir operasyonla tesise saldırdı ve 1.000'den fazla santrifüjü yok etti.
İranlı milletvekili ve meclis enerji komisyonu sözcüsü Malek Shariati Niasar, olayın İran'ın Ulusal Nükleer Teknoloji Günü'nde ve İran ile batılı ülkeler arasında JCPOA nükleer anlaşmasıyla ilgili görüşmelerin yenilenmesi sırasında meydana geldiği için "sabotaj" olarak son derece şüpheli olduğunu yazdı."

Öte yandan ABD ile İran nükleer anlaşmaya geri dönmek için Viyana'da yeniden masaya oturdu. Siyonist İsrail ise ABD'nin İran ile anlaşmasından dolayı oldukça endişeli. Bugün de Joe Biden yönetiminin Savunma Bakanı Lloyd Auistin, Siyonist İsrail'le ilk resmi temasını Siyonist İsrail yönetimini ikna etmek için gerçekleştirdi. Ana gündem maddesini İran'ın oluşturduğu ziyaret öncesinde Natanz'da böyle bir olayın gerçekleşmesi kafalarda soru işaretlerine neden oldu.

Diğer yandan Siyonist İsrail hafta içinde İran'ın askeri gemisi Saviz'e de saldırı gerçekleştirmişti. 

Kaynak: Milli Gazete

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.