Ege'de kriz NATO'da dayanışma

Ege'de kriz NATO'da dayanışma

Türkiye'nin de yer aldığı NATO denizaltı savaş tatbikatı başladı. Tatbikatta yan yana gelen Türkiye ve Yunanistan savaş gemileri dikkat çekti.

Ege'de gerilimi tırmandırmaya devam eden Yunanistan,  ABD ile Türkiye'ye 20 km uzaklıktaki Dedeağaç'ta  145 helikopter ile ortak askeri tatbikat yapmıştı. Türkiye ve Yunanistan 5 yıl sonra aynı masada yüz yüze geldiği istikşafi görüşmelerin ardından dün ise 4 adet Yunan savaş uçağı "TCG Çeşme" araştırma gemisine taciz etmişti.

Ege'de yeniden gerilim artarken NATO'nun ileri seviye denizaltı savaş tatbikatında Türkiye ve Yunanistan savaş gemileri yan yana geldi.

İtalya'nın Sicilya kıyılşarında başlayan Dynamic Manta (DYMA21) tatbikatına Türkiye ve Yunanistan'ın yanı sıra ABD, Belçika,  Fransa, Almanya, İtalya ve İspanya'da katıldı.

Gerçekleşen tatbikatta ülkeler  savaş gemileri ve denizaltıları ile gövde gösterisi yaptı. Türkiye Kemalreis fırkateyni ve Çanakkale denizaltılarıyla tatbikatta yer aldı.

NATO sözcüsü Oana Lungescu, beş gemi, beş denizaltı ve beş deniz devriye uçağının Orta Akdeniz'de gövde gösterisi yaptığını sekiz ülkenin bayraklarının bulunduğu bir Twitter mesajıyla paylaştı.

Dynamic Manta 2021'e Fransa'nın uçak gemisi Charles de Gaulle ve beraberindeki filo sınırlı bir şekilde katılırken, NATO ve Yunanistan Genelkurmay Başkanlığı tatbikattan fotoğraflar yayınladı.

Fotoğraflarda Doğu Akdeniz'de birbirlerine meydan okuyan Türk ve Yunan savaş gemilerinin birlikte manevra yaptığı, denizaltıların da yine birlikte hareket ettiği görüldü.

NATO'nun Deniz Kumandanı Koramiral Keith Blount, "İyi şekilde eğitilerek geliştirilen ve sürdürülen hazır güçlerimiz bizim ortak caydırıcılığımızın ve savunmamızın yapıtaşı. Bu canlı tatbikat, aynı zamanda Covid-19 salgınının NATO'nun esnekliğini ve hazırlığını değiştirmediğini gösterecek." ifadelerini kullandı.

Bu yıl yirmibirincisi yapılan Dynamic Manta tatbikatı 5 Mart'ta sona erecek, gövde gösterisi boyunca savaş gemileri farklı denizaltı savaş operasyonlarını idare etme fırsatına sahip olacak.

Buna karşılık ise denizaltılar da gemiler ve hava araçlarıyla koordineli şekilde hedeflerini yakalanmadan avlamaya çalışacak.

Kaynak: Milli Gazete

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.