Dağcıların yalanı ortaya çıktı

Dağcıların yalanı ortaya çıktı

Nepal Turizm Bakanlığı Everest dağının zirvesine çıktığını iddia eden iki dağcının aslında zirveye hiç ulaşamadıklarını yaptıkları soruşturmada ortaya çıkardı.

Nepal, 2016 yılındaki Everest dağına tırmandıklarını uydurduran dağcıları tespit ettikleri bir soruşturmada, 2 Hintli dağcıyı ve takım liderlerini 6 yıl boyunca ülkede dağcılıktan men etti. Narender Singh Yadav ve Seema Rani Goswami'nin Everest'e tırmanışı Nepal Turizm Bölümü tarafından onaylanmıştı.

Bu davanın çıkış sebebi ise Yadav'ın bir ödül için aday gösterilmesinin ardından herhangi bir kanıt sunamamaları üzerine yapıldı. Yadav ve Goswami, Çarşamba günkü duyuru hakkında henüz yorum yapmaması ise dikkatlerden kaçmadı.

Araştırmacılara göre 8.848.86m (29.032) dağın tepesine ulaşmak, dünyanın dört bir yanındaki dağcılar için parlayan bir başarı olarak kabul ediliyor.Nepal Turizm Bakanlığından bir yetkili AFP'ye, diğer dağcılarla yaptıkları soruşturmalar sırasında ikisinin "zirveye asla ulaşmadığını" ve zirvenin güvenilir fotoğraflarını ve diğer kanıtları ortaya koymadıklarını gördüklerini söyledi.

Araştırmada, dağcıların sahte belgeler ve fotoğraflar sunduklarını tespit edildi. Nepal Turizm ve Kültür Bakanlığından bir yetkili, The Indian Express gazetesine verdiği demeçte, belgelere ve kanıtlara Nepalli uzman dağcıları da dahil olmak üzere ilgili yetkililerle yapılan görüşmelere dayanarak bu sonuca varıldığını söyledi.

Yadav, Goswami ve takım lideri Naba Kumar Phukon, 2016'da geriye dönük olarak başlayan 6 yıllık bir yasağa tabi tutuldu. AFP'nin bildirdiğine göre, Everest zirve sertifikaları da iptal edildi. Nepal Turizm Bakanlığı, tırmanışı organize eden şirkete ve onları destekleyen unsurlara da para cezası verdi.

Everest dağına ilk kimler tırmanmıştı?

Kızılderililer ilk kez 1960'larda Everest dağının zirvesine çıktılar ve 1984'te Bachendri Pal, dağa tırmanan ilk Hintli kadın oldu. 2017'de, Hindistan'ın batısındaki Maharashtra eyaletinde polis, Everest'e tırmanan ilk Hintli çift olma iddialarının sahte olduğunu ortaya çıkardıktan sonra 2 memuru görevden aldı.

Çin ve Nepal'in kabul ettiği resmi verilere göre Everest dağının şu anki yüksekliği 8.848 metredir. Bu ölçüm 1955'te Hintli bir ekip tarafından yapılmış ve 1975'te Çinli bir ekip tarafından doğrulanmıştır.

 

Kaynak: Milli Gazete

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.