Çin-Hindistan çatışması son buldu

Çin-Hindistan çatışması son buldu

Çin ile Hindistan arasında uzun yıllardır süren gerilim yerini anlaşmaya bıraktı. 1947 yılından beri Çin-Hindistan arasındaki en büyük sorun olan Sikkim'de taraflar fikir birliğine vardı.

Çin ile  Hindistan arasında uzun yıllardır süren gerilim yerini anlaşmaya bıraktı. 1947 yılından beri Çin-Hindistan arasındaki en büyük sorun olan Sikkim'de 2020 yılının Haziran ayında çatışmalar yeniden alevlenmişti. En az 20 Hindistan askeri ölürken Sikkim tansiyon birkaç hafta önce yeniden yükselmişti.

Onlarca askerinin ölmesiyle sonuçlanan sınır gerilimin ardından başlayan görüşmeler sonucunda anlaşmaya varıldı. Çin-Hint taraflarının 9. kez yaptığı toplantı sonrasında varılan anlaşma ile eşzamanlı olarak ordularını geri çekmeye başladı.

Bugün Hindistan tarafından yapılan açıklamada tarafların anlaşmaya vardığı duyuruldu.

Hindistan Savunma Bakanı Rajnath Singh'in yaptığı açıklamada, Hindistan ve Çin'in Batı Himalayalar bölgesindeki ihtilaflı sınır bölgesinden asker çekme konusunda anlaştığını söyledi.

Singh, “Çin ile uzun süredir yaptığımız görüşmeler iki tarafın da Pangong gölünün güney ve kuzeyinden asker çekmesi anlaşması ile sonuçlandı” dedi.

Komünist Çin yönetimine yakınlığı ile bilinen Global Times'ta yer alan başka bir haberde ise, iki taraf arasında rekor kıran uzun görüşmelerin ardından, fikir birliği sağladığı, atmosferin daha yapıcı hale geldiği, sınır gerginliğinin azaldığı belirterek istikrara vurgu yapıldı.

 

Kaynak: Milli Gazete

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.