Blinken'den Afganistan mesajı! NATO'yla girdik, NATO'yla çıkıyoruz!

Blinken'den Afganistan mesajı! NATO'yla girdik, NATO'yla çıkıyoruz!

NATO'da temaslarda bulunan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, "Hep birlikte girdik, hep birlikte çıkıyoruz" sözleriyle 11 Eylül'e kadar Afganistan'dan çıkacaklarını duyurdu.

ABD'nin 11 Eylül olaylarının ardından işgal ettiği Afganistan’da yıllardır zulüm bitmek bilmiyor. NATO ile birlikte Afganistan'da taş üstünde taş bırakmayan ABD, ülkeden NATO ile birlikte 11 Eylül'e kadar  ayrılacaklarını açıkladı.

"AFGANİSTAN'A BİRLİKTE GELDİK BİRLİKTE GİDİYORUZ"

ABD Afganistan'da bir yandan barış müzakereleri devam ederken, diğer yandan çekilme planları yapıyor. Joe Biden'ın ABD'nin en uzun savaşını bitirme planıyla ilgili NATO'da temaslarda bulunmak üzere ABD Savunma Bakanı Llyod Austin'le Brüksel’e giden ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, "Afganistan'daki güçlerimizi eve geri getirme vakti geldi. Hep birlikte girdik, hep birlikte çıkıyoruz" mesajı ile Afganistan'dan NATO'yla birlikte 11 Eylül'e kadar çıkacaklarını duyurdu.

NATO karargahında NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile görüşmesinden önce basına yaptığı açıklamasında Blinken, "Afganistan'da hedeflerimizi elde ettik. Şimdi askerlerimizi eve getirme zamanı geldi." dedi. Blinken, ABD Başkanı Joe Biden'ın birkaç saat sonra çekilmeyle ilgili açıklama yapacağını, kendisinin de NATO müttefikleriyle konuyu görüşeceğini aktardı.

Blinken, Afganistan'a birlikte girme ve birlikte çıkma ilkesini başta belirlediklerini hatırlatarak, "Güçlerimizin Afganistan'dan güvenli, itinalı ve koordineli çekilmesi konusunda (NATO müttefikleriyle) gelecek haftalarda ve aylarda çok yakından çalışacağız." dedi.

AYRILMA VAKTİ GELDİ

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile görüşmesinin ardından yeniden kameralar karşısına geçen Blinken, "Afganistan'daki güçleri eve geri getirme vakti geldi" dedi.

ABD'nin birliklerini Afganistan'dan güvenli ve koordineli şekilde çekme konusunda NATO müttefikleriyle işbirliği yapacağını söyleyen Blinken, "Müttefiklerimizle, NATO Genel Sekreteri'yle baştan beri tesis ettiğimiz ilke üzerinden yakın çalışmak için buradayım; yani birlikte girdik, birlikte uyum sağladık, birlikte çıkıyoruz" vurgusunu yaptı.

NATO dışişleri ve savunma bakanları, bugün video konferans yoluyla Afganistan'dan çekilme planlarını masaya yatıracak. Reuters'e konuşan üst düzey bir NATO diplomatı, Başkan Joe Biden'ın bugün ilerleyen saatlerde resmen açıklaması beklenen ABD güçlerinin 11 Eylül'de tümden çekilme planına hiçbir müttefik ülkenin karşı çıkmasının beklenmediğini belirtti.

Afganistan'da bir dizi çekilmenin ardından yaklaşık olarak ABD'nin 2500, diğer müttefik ülkelerin 7 bin askeri bulunuyor.

Kaynak: Milli Gazete

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.