ABD Türkiye’ye müttefik olamaz!

ABD Türkiye’ye müttefik olamaz!

ABD Başkanlık seçimini kim kazanırsa kazansın Türkiye ve diğer İslam ülkelerinin büyük tehlikelerle karşı karşıya kalması muhtemel...

Net bir favorinin gösterilemediği 3 Kasım 2020 ABD Başkanlık seçiminde yarışacak olan Trump ile Biden,  dış politika alanında farklı düşünce ve tavırlara sahip olsa da söz konusu durum İslam coğrafyasına karşı geçerli değil. ABD Başkanlık seçimini kim kazanırsa kazansın Türkiye ve diğer İslam ülkelerinin büyük tehlikelerle karşı karşıya kalması muhtemel...

‘ABD başkanlık seçiminde favori var mı?’, ‘Olası seçim zaferi ihtimalleri Türkiye, İslam coğrafyası ve dünyaya neler vaat ediyor?’, ‘Trump ile Biden’in benzer ve farklı yönleri neler?’, ‘Adayların A takımında kimler var?’ ‘ İsrail rejimi için başkanlığa kimin seçildiğinin önemi var mı?’, ‘Başkanlığa seçilen ismin Ortadoğu politikası ne olacak?’, ‘Çin ve Rusya ile ilişkiler nasıl seyredecek?’ sorularının cevabı yazı dizisinde…

ABD Başkanlığı için yarışan iki isim de Türkiye için felaket anlamına geliyor. Adaylar üzerine yapılan inceleme, başkanlığa kim seçilirse seçilsin ABD’nin Türkiye için bir müttefik olamayacağı gerçeğini ortaya koyuyor.

Cumhuriyetçi Parti adayı ve mevcut ABD Başkanı Donald Trump ile Demokrat Parti adayı Joe Biden’in dış politikadaki temel başlıklara bakışı arasında az da olsa fark bulunurken iki ismin ortak tavra sahip oldukları konular da yok değil. Trump ile Biden’in Türkiye ve İslam coğrafyasına ilişkin benzer prensipler etrafında buluştuğu görülüyor. Çin, Rusya, Kuzey Kore ve Amerika kıtasına ilişkin konularda nispeten görüş farklılığına sahip olan iki aday İslam coğrafyasına yönelik aynı çirkin emellerin hizmetkârı görünümünde…

 

TÜRKİYE İÇİN İKİ İSİM DE FELAKET ANLAMINA GELİYOR

Türkiye, 3 Kasım 2020 tarihinde gerçekleştirilecek olan ABD başkanlık seçimlerinin çok yakından takip edildiği ülkeler arasında yer alıyor. Trump’ın başkanlığı sürecinde Türkiye’ye yönelik sergilediği tehditkâr ve küstah tavır zihinlerdeki yerini korurken Biden’in başkan seçilmesi durumunda da benzer tavrın devam edeceği tahmin ediliyor.

 

TRUMP YÖNETİMİYLE BİRÇOK SORUN YAŞADIK

Donald Trump’ın ABD başkanlığında bulunduğu süreç Türkiye için güzel anılar barındırmıyor. Trump yönetimiyle Türkiye arasında Rahip Andrew Brunson krizi, Reza Zarrab ve Halkbank davası, Suriye’ye ilişkin operasyonlar, FETÖ elebaşı Gülen’in iadesi ve Türkiye aleyhinde ekonomik hamleler gibi birçok konuda gerilim yaşanmıştı.

İKİ ADAY DA TÜRKİYE’YE KARŞI KÜSTAHLAŞMIŞTI

ABD Başkanı Donald Trump’ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yazmış olduğu mektupta kullandığı ifadeler de son süreçte iki ülke arasında yaşanan gerilimlerin arasında bulunuyor. Türkiye Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanı’nı “Aptallık etme!” şeklinde tehdit edecek kadar küstahlaşabilen Trump’ın ABD başkanlığına tekrar seçilmesi durumunda, Beyaz Saray’daki koltuğa yine Türkiye’nin aleyhine adımlar atmayı görev edinen bir isim oturmuş olacak.

 

BIDEN’İN TRUMP’TAN AŞAĞI KALIR YANI YOK

ABD başkanlık seçiminde mevcut başkan Donald Trump’ın rakibi olarak yarışacak isim olan Joe Biden’in de Türkiye aleyhinde bir tavra sahip olduğu biliniyor. Demokrat Parti adayının Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı hedef alıp, Türkiye’nin iç işlerine müdahale edeceğine dair sözleri Biden’in Trump’tan aşağı kalır bir yanının olmadığını gösteriyor.

 

BIDEN’İN BAŞKAN YARDIMCISI OLDUĞU OBAMA DÖNEMİ UNUTULMADI

Joe Biden’in başkan yardımcılığı görevinde bulunduğu Obama dönemi, Demokrat Parti adayının ABD başkanlık seçimlerini kazanması halinde ortaya çıkacak durumlara dair öngörüde bulunmayı kolaylaştırıyor. Hatırlanacağı üzere Barack Obama döneminde de Türkiye aleyhine birçok adım atılmış ve ABD’nin Türkiye için bir müttefik olamayacağı gerçeği defalarca gözler önüne serilmişti. Dolayısıyla Obama döneminde Türkiye’ye dair izlenen politika da ABD ile ilişkiler konusunda geleceğe yönelik endişeleri arttırıyor.

 

İKİ ADAYIN EKİBİNDE DE TEHLİKELİ İSİMLER VAR!

3 Kasım’da karşı karşıya gelecek olan Trump ile Biden’in dış politika alanındaki ekibinde yer alan isimler de büyük önem arz ediyor. Trump’ın A takımında Mike Pompeo, Jared Kushner, James Jeffrey, Avi Berkowitz, Gina Haspel gibi isimler dikkat çekerken Biden’in A takımında da Türkiye ve tüm İslam coğrafyası için tehlikeli addedilebilecek isimler bulunuyor. ABD başkan adayı Biden’e yakın aktörler arasında Antony Blinken, Jake Sullivan, Julianne Smith gibi isimler göze çarpıyor.

YARIN 2.BÖLÜM- TRUMP VE BIDEN’IN İSLAM COĞRAFYASINDAKİ ORTAK ÇİRKİN EMELLERİ

Kaynak:https://www.milligazete.com.tr/haber/5633225/iki-aday-tek-gercek-abd-turkiyeye-muttefik-olamaz

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.