ABD Sözcüsü "Esad ile normalleşmeyeceğiz" dedi

ABD Sözcüsü "Esad ile normalleşmeyeceğiz" dedi

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Başkan Joe Biden yönetiminin “Esad rejimiyle diplomatik ilişkilerini hiçbir şekilde yeniden tesis etmeyeceğine veya ileri bir seviyeye taşımayacağını” açıkladı.

Washington DCSuriye rejimi ile ilişkilerini “normalleştirmeyi kesin bir şekilde” tekrar reddederek ilişkilerin tekrar kurulması ve diplomatik ilişkilere geri dönülmesinin söz konusu olmadığını vurguladı. Bunun gerekçesi olarak da “bu rejimin geçtiğimiz 10 yılda insanlığa karşı işlediği suçları ve zulümleri” gösterdi.

Bu açıklama, geçtiğimiz günlerde Londra'da düzenlenen G7 Zirvesi'nin sonuçlarının Batı'nın Suriye'deki Esad rejimi ile ilişkileri tekrar normalleştirmeye yönelik çağrıları “görmezden geleceğine” ilişkin bazı tahminlere ve beklentilere yol açmasının ardından geldi.

Şarku'l Avsat'a demeç veren  ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Başkan Joe Biden yönetiminin “Esad rejimiyle diplomatik ilişkilerini hiçbir şekilde yeniden tesis etmeyeceğine veya ileri bir seviyeye taşımayacağına” işaret ederek 2011 yılının Mart ayında Suriye olayları patlak verdiğinden beri yönetimin tutumunun aynı olduğunu belirtti.

Beşar Esad rejimiyle yeniden diplomatik ilişki kurmak istediğini belirten ülkelerle ilgili olarak SözcüWashington'un bölgedeki tüm ülkeleri, Esad rejiminin Suriye halkına karşı son 10 yılda yaptığı zulümleri dikkatli bir şekilde değerlendirmeye çağırdığını söyledi. Sözcü aynı zamanda Washington'un, rejimin insani yardımların çoğunun ülkeye ulaşmasını engellemek için sürekli girişimlerde bulunduğunun ve güven sağlamadığının dikkate alınmasını talep ettiğini belirtti.

Yeni ABD yönetiminin Suriye dosyasını ihmal etmesinin sebebi ve ne gibi bir strateji izlediği sorulduğunda Sözcü, ABD'nin tutumunun “ülkedeki siyasi süreci desteklemesinden belli” olduğunu söyleyerek “Suriye'de ve daha geniş olarak bölgede istikrarın ancak tüm Suriyelilerin iradesini temsil edecek siyasi bir süreçle sağlanabileceğini düşünüyoruz. Ülke içinde kalıcı bir siyasi çözüme ulaşılmasını sağlamak için müttefikler, ortaklar ve Birleşmiş Milletler (BM) ile çalışmaya bağlıyız” dedi.

ABD Suriye krizini ele alma biçimi yüzünden ülke içinde ve dışında çok sayıda eleştiriye maruz kalıyor. Bazıları bunu ABD eski Başkanı Donald Trump yönetiminin izlediği yöntemi küçümsemek olarak görüyor ve bu tutumu, mevcut yönetim ile demokratik çoğunluğa sahip Kongre arasındaki uyuma dayandırıyor. Kongre hala Suriye hakkında izlenecek politikayı tartışmadı.

Geçtiğimiz hafta Londra'da düzenlenen ABD, Almanya, İngiltere, Japonya,  Fransa, Kanada ve İtalya'nın yer aldığı G7 Zirvesi'nin sonuç bildirgesinde Suriye rejimiyle ilişkilerin yeniden normalleştirilmesinin net bir şekilde reddedilmediği görülürken, BM Güvenlik Konseyi'nin 2254 sayılı kararına, insani yardım faaliyetlerine ve siyasi çözümlere destek verildiği vurgulandı.

Kaynak: Milli Gazete

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.