Savunma Bakanı Netanyahu'nun ofisini bastı

Savunma Bakanı Netanyahu'nun ofisini bastı

Binyamin Netanyahu kabine üyesi tarafından Hamas'ın Gazze'deki yenilgisi konusunda gerçeği söylememekle suçlandı

Binyamin Netanyahu kabine üyesi tarafından Hamas'ın Gazze'deki yenilgisi konusunda gerçeği söylememekle suçlandı
Eski genelkurmay başkanı Gadi Eisenkot'un açık sözlü sözleri, şu anda dördüncü ayına giren yıkıcı çatışmanın yönetimi konusunda hükümet içinde derinleşen bölünmeleri ortaya koyuyor.

 Gallant, Netanyahu'nun ofisine saldırdı ve "Golani Tugayı"nı kullanmakla tehdit etti

Cumartesi günü, İsrail'in "Walla" web sitesine göre, Savunma Bakanı Yoav Galant'ın Başbakan Binyamin Netanyahu'nun ofisine saldırı girişiminde bulunmasının neredeyse fiziksel bir kavgayla sonuçlanmasıyla İsrail hükümeti içindeki gerilimler kaynama noktasına ulaştı.

"Walla"ya göre Galant'ın "bir dahaki sefere Golani Tugayı'ndan güç alarak geleceğini" söylediği duyuldu; bu, iki lider arasında devam eden anlaşmazlığın ciddi bir şekilde tırmanması olarak görüldü.

Ayrıca Galant'ın, İsrail savaş konseyi içindeki durumu kontrol etmek için Golani Tugayı'nın konuşlandırılmasını önererek Stratejik İşler Bakanı'nı tehdit ettiği iddia edildi.

Galant ile Netanyahu arasındaki gergin ilişki, giderek artan bir endişe konusu haline gelirken, analistler İsrail'e yönelik potansiyel güvenlik ve varoluşsal tehditler konusunda uyarıda bulunuyor. Anlaşmazlık üç ay önce başladı ve 7 Ekim'de yoğunlaşarak iki lider arasında bir dizi çatışmaya yol açtı.

"Walla" internet sitesi, devam eden gerilimin ciddi yansımaları olabileceğini, 7 Ekim'deki olayların ele alınmasına ilişkin soruşturma beklentilerinin muhtemelen yaklaşık bir yıldır iktidarda olan Netanyahu hükümetinin düşmesine ve erken seçimlerin tetiklenmesine yol açabileceğini bildirdi.

Çatışmanın kökleri, Netanyahu'nun Galant'ın hükümet tarafından önerilen yargı değişikliklerine karşı çıkan açıklamalar nedeniyle görevden alındığını ilk kez duyurduğu 26 Mart'a kadar uzanıyor. Önerilen bu değişiklikler, eleştirmenlerin Yüksek Mahkeme'nin gözetim yetkilerini kısıtladığını iddia etmesiyle geniş çaplı protestolara yol açtı. Netanyahu daha sonra 10 Nisan'da kararı tersine çevirerek Galant'ı görevinde tuttu.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ülkenin savaş kabinesinin bir üyesi tarafından Hamas'ı yenmeye yönelik temel askeri amaç hakkında gerçeği söylememekle suçlandı.

Oğlu Gazze'de savaşırken öldürülen eski genelkurmay başkanı Gadi Eisenkot da rehinelerin serbest bırakılması stratejisi konusunda şüphe uyandırdı ve mevcut liderliğe "güven" olmadığını söyleyerek yeni seçimlere ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Bir TV röportajındaki açık sözlü sözleri , şu anda dördüncü ayına giren İsrail-Hamas savaşının yönetimi konusunda hükümet içinde derinleşen bölünmeleri açığa çıkarıyor .

Çatışma, Hamas militanlarının 7 Ekim'de çoğunluğu sivil olmak üzere yaklaşık 1.200 kişinin ölümüne ve yaklaşık 250 kişinin de rehin alındığı sürpriz saldırıyla tetiklendi .

Hamas yönetimindeki sağlık yetkililerine göre katliam, kuşatma altındaki bölgeyi harap eden ve yaklaşık 25.000 kişinin ölümüne yol açan ölümcül bir İsrail saldırısına yol açtı.

Netanyahu, askeri harekatın Hamas'a karşı "tam zafer" elde edilene kadar devam edeceğini söyledi.

Ancak İsrailli yayın kuruluşu Channel 12 News'e konuşan Bay Eisenkot şunları söyledi: "Şeridin kuzeyinde büyük bir darbe olduğunu ve tesislerin yıkıldığını söyleyenler doğruyu söylüyor.

“Mutlak bir yenilgiden, irade ve yetenek eksikliğinden bahsedenler doğruyu söylemiyor. Bu yüzden masal anlatmaya gerek yok.”

Ülke savaş halindeyken seçim yapılmasına ilişkin endişeleri de reddetti.

Şöyle dedi: "Halkın hükümetine olan güven eksikliği, savaş sırasındaki birlik eksikliğinden daha az ciddi değildir.

"Şu anda güven olmadığı için güveni tazelemek için sandık başına gitmemiz ve önümüzdeki birkaç ay içinde seçim yapmamız gerekiyor.

"İsrail devleti bir demokrasidir ve bu kadar ciddi bir olaydan sonra kendisine şunu sorması gerekiyor: Böyle mutlak bir başarısızlığın sorumlusu olan bir liderlikle nasıl ilerleyebiliriz?"

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.